Dogodki v Centru aktivnosti - Srebrni dvor
Dom starejših občanov Metlika

Dogodki v Centru aktivnosti – Srebrni dvor

ODPRTJE CENTRA AKTIVNOSTI – SREBRNI DVOR

Maja je pričel z delovanjem Center aktivnosti – Srebrni dvor, ki ga skupaj s partnerji vodi Dom starejših občanov Metlika. 18. 5. 2018 smo imeli dan odprtih vrat, kjer so si obiskovalci lahko ogledali novo urejene prostore in dobili podrobnejše informacije o programih družabništva, delavnicah in drugih aktivnostih, ki jih v okviru projekta nudimo.

Metlika, 18. 5. 2018

 

 

NA SREBRNEM DVORU SE IGRAMO

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za otroke, ki so se udeležili počitniškega varstva v Društvu prijateljev mladine Metlika, pripravili vodene skupinske aktivnosti in druženje ob igri s starejšimi uporabniki Centra aktivnosti. Pripravili smo jim predstavitev starih pastirskih iger, kakršne so se nekoč na paši igrali naši dedki in babice: kamenčkanje, metanje podkev in most. Naše uporabnice, pa so jim pokazale tudi igro prepletanje vrvice.

Metlika, 27. 6. 2018

 

 

V SREBRNEM DVORU SMO Z OTROKI IZDELOVALI KOŠARICE

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za otroke, ki so se udeležili počitniškega varstva v Društvu prijateljev mladine Metlika, pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri so skupaj z uporabniki Centra aktivnosti skupaj izdelovali pletene košarice iz papirja. Med ustvarjanjem so starejši uporabniki otrokom pripovedovali, kako so včasih izdelovali prave košare iz leskovih ali vrbovih vej.

Metlika, 27. 6. 2018

 

 

“SREBRNI DVOR” NA IZLETU V GRADCU

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za uporabnike pripravili delavnico na terenu in organizirali izlet v Gradac. Najprej smo obiskali Muzej Rdečega križa v Gradcu. Izvedeli smo veliko zanimivih podatkov o ustanovitvi Rdečega križa in delovanja RK v času druge svetovne vojne. Uporabnice so tudi same predstavile osebne zgodbe in opisale zgodovinske dogodke med 2. svetovno vojno na območju Gradca in Bele krajine. Nato smo obiskali Grad Gradac in se poučili o zgodovini gradu ter funkciji stavbe v zadnjem stoletju. Po rekreaciji v čudoviti okolici gradu in sprehodu po grajskem parku, smo se udeležili še družabnega obiska pri naši uporabnici, ki nas je postregla z napitkom in prigrizkom. Delavnica je del izvajanja projekta Center aktivnosti – Srebrni dvor, ki je sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Metlika, 9. 8. 2018

 

 

OBLIKOVANJE GLINE V CENTRU AKTIVNOSTI – SREBRNI DVOR

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo izvedli delavnico »Skupaj se učimo oblikovanja gline«, kjer so starejši uporabniki ustvarjali skupaj z mlajšimi udeleženci. Nekateri so se z glino srečali prvič, drugi pa so imeli že nekaj izkušenj z oblikovanjem gline. Ob skupnem ustvarjanju in prijetnem druženju so izpod rok naših uporabnikov nastali zanimivi unikatni izdelki. Delavnice se je udeležilo 21 uporabnikov. Delavnica je del izvajanja projekta Center aktivnosti – Srebrni dvor, ki je sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Metlika, 16. 8. 2018

 

 

UPORABNIKI CENTRA AKTIVNOSTI NA OBISKU V DRAŠIČIH

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za naše uporabnike pripravili delavnico na terenu in organizirali izlet v Drašiče, kjer smo si ogledali Oljarno Pečarič. V oljarni so za nas pripravili voden ogled in poučno predavanje, na katerem smo se poučili o vrstah olja, načinu pridelave ter zdravilnih lastnostih in uporabi posamezne vrste olja. Po predavanju so za nas pripravili še degustacijo proizvodov. Delavnice se je udeležilo 13 uporabnikov. Delavnica je del izvajanja projekta Center aktivnosti – Srebrni dvor, ki je sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Metlika, 23. 8. 2018

 

 

V SREBRNEM DVORU NASTAJAJO PUNČKE IZ CUNJ

Uporabnice Centra aktivnosti – Srebrni dvor zelo rade ustvarjajo. Nekatere od njih so bile po poklicu šivilje, druge pa so včasih kaj zakrpale doma. Poleg skupnega druženja in pogovora jim veliko pomeni, če se izpod njihovih rok ustvari kakšen lep izdelek. Čeprav nekatere od njih že slabše vidijo, ali pa jih več roke in prsti ne ubogajo tako kot včasih, imajo še vedno veliko volje in naredijo prelepe izdelke. Tovrstno ustvarjanje pa je tudi zelo dobra telovadba za prste in ohranjanje finomotoričnih spretnosti. Blago za naše ustvarjanje nam so podarili v podjetju Komet in Pletisa iz Metlike, za kar se jim prav lepo zahvaljujemo.

Metlika, avgust 2018

 

 

“OSTANIMO MOBILNI IN VARNI” V CENTRU AKTIVNOSTI

V okviru Evropskega tedna mobilnosti smo v Centru aktivnosti – Srebrni dvor skupaj s Sekcijo za prometno varnost Metlika pripravili delavnico z naslovom »Ostanimo mobilni in varni«. Gostili smo policista Alena Polak in Jožeta Sudac, ki sta opozorila, na katere nevarnosti v prometu morajo biti starejši še posebej pozorni. Na koncu smo udeležencem razdelili odsevne trakove, ki jih je podarila SPV Metlika, da bodo v prometu bolj opazni in varni.

Metlika, 21. 9. 2018

 

 

V SREBRNEM DVORU SMO ŠLI NA MEDGENARACIJSKI SPREHOD

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo izvedli medgeneracijski sprehod po starem mestnem jedru Metlike, katerega so se udeležili otroci iz Otroškega vrtca Metlika, uporabniki Centra aktivnosti – Srebrni dvor in stanovalci DSO. Na sprehodu smo si vsi, tako mladi kot stari, razgibali noge in prijetno pokramljali.

Metlika, 21. 9. 2018

 

BABICA, KAKO JE IME TVOJI PUNČKI?

 

 

 V okviru evropskega leta kulturne dediščine so se stanovalci Doma starejših občanov, otroci iz Otroškega vrtca Metlika in člani Društva upokojencev Centru aktivnosti – Srebrni dvor udeležili delavnice “Kako smo se včasih igrali”, kjer so izdelovali punčke iz cunj. Ob prijetnem medgeneracijskem druženju so starejši obudili spomine na otroštvo, otroci pa skozi skupno ustvarjanje spoznali, kako so se babice in dedki igrali nekoč, ko ni bilo računalnikov in barbik.

Metlika 25. 9. 2018

 

 

MLADI ČLANI RDEČEGA KRIŽA V CENTRU AKTIVNOSTI

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor sodelujemo tudi z Osnovno šolo Metlika. Obiskujejo nas mladi prostovoljci iz krožka Mladi člani Rdečega križa, ki jih vodi učiteljica Urška Delkot. Otroci so skupaj z uporabniki Srebrnega dvora izdelovali obeske in okraske iz gline. Ob skupnem ustvarjanju so se družili in pogovarjali in tudi nasmejali.

Metlika 24. 1. 2019

 

 

V CENTRU AKTIVNOSTI – SREBRNI DVOR USTVARJAMO

V Centru aktivnosti – Srebrni dvor za naše uporabnike organiziramo vodene skupinske pogovore, individualne pogovore, vodene skupinske rekreacije in tudi ustvarjalne aktivnosti. Uporabniki so na ustvarjalnih delavnicah izdelali že ogromno raznolikih izdelkov. Izdelovali smo rože iz krep papirja, slike iz mavca, izdelke iz lesa, slike na platnu, keramiki, izdelke iz gline, štrikane izdelke, žakeljčke za zelišča in še marsikaj bo se našlo.

Metlika, januar 2019

OBISK UČENCEC OSNOVNE ŠOLE ČRNOMELJ

V Srebrnem dvoru so nas obiskali učenci OŠ Loka iz Črnomlja, ki so se odločili, da bodo en dan počitnic preživeli kot prostovoljci.

Učenci so se z našimi uporabniki družili ob igranju namiznih iger in rekreaciji z žogo, s čimer so starejšim popestili dopoldne, sami pa so pridobili novo izkušnjo.

Metlika, 19. 2. 2019

ŠPORTNO DOPOLDNE S SREDNJEŠOLCI

V Srebnem dvoru smo preživeli prijetno športno dopoldne v družbi belokranjskih srednješolcev.

Skupaj smo igrali pikado, namizni tenis in podirali keglje. Nekateri izmed udeležencev so se s temi igrami srečali prvič in so z navdušenjem preizkusili nekaj novega. Drugi pa so v preteklosti redno igrali pikado ali namizni tenis, zato so komaj čakali, da preverijo, koliko so še v formi in so se z nostalgijo spominjali časov, ko so hodili na tekmovanja. Igrali pa smo vsi, tudi tisti na invalidskih vozičkih, ki so metali keglje in puščice sede.

Vsi smo se lepo zabavali, nasmejali in dobro razgibali.

Lepo se zahvaljujemo dijakom Rihardu, Žigi in Juretu, ki so se odločili en dan svojih počitnic preživeti kot prostovoljci in pomagali pri izvedbi športnih aktivnosti za naše uporabnike.   

Metlika, 22. 2. 2019