Dom starejših občanov Metlika

Galerija

  • 3-galery
 Obisk rdečih noskov

Metlika, 5. 10. 2020. Na ponedeljkov deževni dan so nas obiskali Društvo Rdeči noski, ki so nam s svojo pozitivno energijo in z veliko humorja odgnali oblake in k nam pripeljali sonce. Hvala ker ste prišli in ste vsem nam, tako stanovalcem kot zaposlenim narisali nasmehe na obraz.

Tombola

Metlika, 10. 07. 2020. Današnji lep poletni dopoldan smo preživeli zunaj, kjer smo igrali tombolo. Ob prijetni družbi so 3 stanovalci imeli največ sreče in si s tem priigrali mamljive nagrade :)

Obisk rdečih noskov

Metlika, 11. 6. 2020. Včeraj so nas z obiskom pozitivno presenetili Rdeči noski, ki so nam s hudomušnim nastopom popestrili dan in nam narisali nasmeh na obraz. Hvala, ker s svojo pozitivno energijo širite dobro voljo med vse nas. Upam, da se kmalu vidimo.

Dan žena v DE

Metlika, 6. 3. 2020. Na DE smo praznovali praznik žensk - DAN ŽENA. Ob dobrih piškotih, pijači ter petju smo si polepšali dan. Zaposlene ter stanovalke pa smo bile najbolj vesele vrtnic.

Tombola v DE

Metlika, 4. 3. 2020. Danes smo si na DE krajšali čas s tombolo.

Nastop Plut family

Metlika, 3. 3. 2020. Danes nas je v našem domu obiskala glasbena skupina The Plut Family. Pri prepevanju zimzelenih pesmi so jim pomagali tudi naši stanovalci. Hvala še enkrat, da ste prišli in nas osrečili z vašim nastopom.

Pustno rajanje

Metlika, 25. 2. 2020. Na pustni torek smo v matični enoti praznovali pust tako kot se spodobi. Stanovalci in zaposleni smo se prelevili v različne like, kjer smo se ob živi glasbi Mihe Veseliča in iger zabavali ob krofih in pijači. V dislocirani enoti pa so stanovalci plesali in peli skupaj s harmonikarjem Tonetom ter so se sladkali z domačimi pustnimi krofi. Obiskale so nas tudi male maškare, ki so nam polepšale pustni torek.

Pustno razpoloženje na DE

Metlika, 24. 2. 2020. V DE smo pustno razpoloženi, saj smo izdelovali pustne dekoracije za naš dom ter se sladkali ob pustnih miškah. Za praznično pustno vzdušje pa je poskrbela mlada glasbena umetnica.

Izdelovanje pustnih mask

Metlika, 18. 2. 2020. Juhuhu, pust je skoraj tu. V matični enoti se že intenzivno pripravljamo in ustvarjamo raznovrstne pustne maske ter okraske, ki bojo krasile naš dom v pustnem času. Med ustvarjanjem pa tudi kakšno zapojemo in se poveselimo.

Valentinovo v matični enoti

Metlika, 14. 2. 2020. V naši matični enoti smo valentinovo praznovali preko romantičnih pesmi in različnih igrah, pri katerim smo se predvsem nasmejali. Na koncu pa smo imeli že tradicionalni srčkov ples, kjer so se stanovalci prelevili v različne like od Tita, Jovanke pa vse do princese in princa.

Valentinovo na DE

Metlika, 14. 2. 2020. Obiskali so nas učenci OŠ Podzemelj, s katerimi smo tekmovali v različnih spretnostnih in poučnih igrah. Z otroško igrivostjo ter dobro voljo so nam vsem polepšali valentinov dan.

Obisk likovne delavnice v vrtcu

Metlika, 13. 2. 2020. Kako pomembno je sodelovanje mlajše in starejše generacije se v našem domu zelo dobro zavedamo, zato so se stanovalci matične enote in enote za demenco odzvali povabilu vrtca in se udeležili likovne delavnice s temo: Risani junaki nekoč in danes. Sladkali smo se s čajem in piškoti, otroci različnih skupin pa so nam pomagali pri barvanju različnih risanih junakov. Imeli smo se super in komaj čakamo, da se ob naslednji priložnosti ponovno vidimo.

Praznovanje kulturnega praznika

Metlika, 10. 2. 2020. V ponedeljek smo v našem domu praznovali kulturno prireditev, posvečeno našemu velikemu pesniku Francetu Prešernu. Poleg našega pevskega zbora in recitacije Prešernovih pesmi Veronike Janžič in Stanislava Oberstarja, so nas obiskale tudi učenke Glasbene šole Lipičnik pod mentorstvom Katje Lipičnik, kjer so nam na klavirju zaigrale 4 pesmi. Hvala vsem nastopajočim in stanovalcem, da ste si vzeli čas. Na DE pa smo imeli svojo kratko prireditev - s stanovalci smo recitirali, zapeli zdravljico, pogledali kratek filmček o Francetu Prešernu ter se sladkali ob dobrotah, pripravljenih izpod rok naših svetovalcev.

Mladi člani RK

Sreda, 5. 2. 2020. Danes so nas obiskali mladi člani Rdečega križa, kjer so nam ob čaju pomagali pri prepevanju pesmi za kulturno prireditev, ki bo v ponedeljek 10. 2. 2020 v DSO Metlika. Hvala, da ste prišli in nam polepšali dan.

Domači štrudelj v DE

Metlika, 29. 1. 2020. Danes je na DE sladko dišalo po domačem pečenem štrudlju.

Nastop glasbene šole Črnomelj

Metlika, 24. 1. 2020. Glasba nas vedno spravi v dobro voljo, zato smo za naše stanovalce pripravili prav poseben program. K nam smo povabili violinistke z mentorico Tino Vrščaj in kitariste z mentorjem Aljošo Vrščajem iz Glasbene šole Črnomelj - podružnica Metlika. Hvala, da ste prišli in nam narisali nasmeh na obraz.

Upokojenski pevski zbor

Metlika, 16. 1. 2020. V četrtek so nas obiskali ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika skupaj z učenkami in mentorico Glasbene šole Lipičnik in Društvom prijateljev mladine Metlika. Nasmehe so nam narisali z bogatim glasbenim programom. Hvala vsem, ker ste prišli in nam polepšali dan.

Novoletna prireditev

Metlika, 14. 1. 2020. V našem domu smo malo z zamikom, zaradi prehladov v mesecu decembru, imeli novoletno prireditev, kjer smo nazdravili na vse uspehe in dosežke, ki nas čakajo v tem letu. Zabavali smo se ob bogatem programu folklorne skupine iz Vinice ter ob glasbi Mihe Veseliča. Manjkalo pa ni obilo dobre volje, hrane in pijače. Na prireditvi smo podelili priznanja tudi vsem zaposlenim, ki so letos obeležili obletnico delovne dobe ter prostovoljcem, ki so nam v preteklem letu vedno bili pripravljeni pomagati. Hvala vsem.

Srečanje upokojencev

Metlika, 9. 1. 2020. V četrtek so nas obiskali upokojenci, ki so v preteklem času delali v našem domu. Imeli smo kratek program, v katerem je nastopal naš pevski zbor, pesem o prijateljstvu pa je recitirala naša stanovalka Veronika Janžič. Violinistka Eva ter pianistka Tina so poskrbele za nekaj glasbe. Poklepetali so tudi z nekaterimi našimi stanovalci in obujali spomine. Bilo je zelo lepo; še enkrat hvala, da ste si vzeli čas in nas prišli pogledat.

Mladi člani RK

Metlika, 8. 1. 2020. V sredo so nas obiskali mladi člani Rdečega križa iz OŠ Metlika. S stanovalci so tekmovali v malih sivih celicah in se obenem pozabavali ter poklepetali. Hvala vam.

Obisk Sv. treh kraljev

Metlika, 6. 1. 2020. V ponedeljek so nas obiskali Sveti trije kralji - Gašper, Miha in Boltežar in nas s svojim obiskom razveselili, zraven pa ni manjkale tudi harmonike in tamburice ter obilo dobre volje in iskrenega nasmeha.

Božična maša

Metlika, 27. 12. 2019. Danes smo v domu imeli božično mašo, ki jo je vodil novomeški škof Andrej Glavan skupaj s kaplanom Brankom Jurejevčičem, grko-katoliškim duhovnikom Mihajlom Hardijem in tajnikom Luzarjem. Zbrali smo se v velikem številu, mašo pa so z božičnimi pesmimi popestrile pevke iz Suhorja.

Jaslice

Metlika, 20. 12. 2019. Danes smo na DE postavili jaslice, vendar brez Jezusa v posteljici, saj čakamo božič, ko je prijokal na svet.

Skavti in luč miru

Metlika, 19.12.2019 so nam skavti prinesli luč miru. Skupaj smo zapeli nekaj božičnih pesmi in se družili ob prijetnem klepetu ter čaju. Luč miru bo neprekinjeno svetila pri jaslicah, ki krasijo vhod našega doma.

Veseli december

Metlika, 19. 12. 2019. Praznični čas prinese poleg toplih in lepih besed tudi darila. Tako je v našem domu direktorica z zaposlenimi delila novoletna darila za vse stanovalce. Bili so zelo veseli in hvaležni. Poleg tega je v DE zadišalo po piškotih, katere so si naši stanovalci sami pripravili in se tudi z njimi posladkali.

Obisk otrok in učencev

Metlika, 13. 12. 2019. Danes so nam dan na DE polepšali otroci iz otroškega vrtca Metlika ter učenci iz OŠ Podzemelj. Nekaj so nam zapeli, zaplesali, okrasili smrekico ter dom in seveda z nami jedli slastne palačinke. Hvala za obisk.

Obisk iz CKZ Metlika

Metlika, 12. 12. 2019. Danes nas je na DE obiskala Saša Pezdirc iz Centra za krepitev zdravja Bela krajina - ZD Metlika. Ker je v tem zimskem času pomembno, da delamo na preventivi smo si stanovalci ter zaposleni pravilno umivali roke ter s pomočjo aparata preverili, našo učinkovitost pri tem. Prav tako je pomembna higiena zob, kar nam je lepo predstavila ter odgovorila na vsa naša vprašanja.

Mladi člani RK

Metlika, 11. 12. 2019. Danes so nas obiskali mladi člani Rdečega križa in stanovalcem na Mestnem trgu pomagali okrasiti novoletno jelko. Ob čaju in kavici pa sta nam krasitev jelke popestrila še stanovalca, ki sta zaigrala na tamburico in harmoniko.

Veseli december v DE

Metlika, 10. 12. 2019. V DE smo danes silvestrovali s pevskim zborom Stezice iz Društva kmečkih žena Metlika ter harmonikarjem Jožetom Stariha.

Izdelovanje voščilnic

Metlika, 10. 12. 2019. Danes so stanovalci skupaj z otroci iz vrtca Metlika izdelovali novoletne voščilnice. Otroci so nam dopoldan polepšali tudi s pesmijo in simpatičnimi nasmehi.

Miklavž v domu

Metlika, 5. 12. 2019. Včeraj nas je obiskal Miklavž. Preden je prišel nam je stanovalka Veronika Janžič recitirala zimski pesmici, Žan Janjac pa je zaigral na harmoniko. Miklavž je razdelil darila otrokom zaposlenim v domu in nadaljeval obisk do stanovalcev po domu.

Okrasitev jelke v DE

Metlika, 5. 12. 2019. S pomočjo aktivistov Rdečega križa Metlike smo okrasili novoletno jelko na DE. S petjem, dobro voljo in radostjo so stanovalcem polepšali dan. Hvala.

Praznični december v DE

Metlika, 4. 12. 2019. Praznični december se je pričel in v naši DE smo že silvestrovali z ženskim pevskim zborom Društva upokojencev Metlika, učenkami z mentorico Glasbene šole Lipičnik ter Društvom prijateljev mladine Metlika. Hvala vsem.

Peka z DKŽ Metlika

Metlika, 2. 12. 2019. Danes so nas v DE obiskale gospe iz DKŽ Metlika in z nami ustvarjale izdelke iz testa. Izdelali smo veliko dobrih in slastnih pletenic in ptičic. Hvala DKŽ Metlika.

Izdelovanje adventnih venčkov

Metlika, 29. 11. 2019. Naši stanovalci so letos izdelali prav unikatne adventne venčke, ki lepo krasijo domske prostore.

Angela Ogulin praznuje 106. rojstni dan

Metlika, 28. 11. 2019. Naša najstarejša stanovalka Angela Ogulin je 28. novembra praznovala svoj 106. rojstni dan. Zbrali so se njeni najdražji. Zaposleni doma smo ji zapeli in čestitali. Za kratek program sta poskrbela Andrej Kunič na pianinu in njegova učenka na braču. Gospa je bila zelo zadovoljna.

Obisk društva Šola zdravja Podzemelj

Metlika, 27. 11. 2019. V sredo so našim stanovalcem v DE polepšale dan gospe iz društva Šola zdravja Podzemelj, s katerimi smo telovadili, peli, se pogovarjali.

Zaključek skupin

Metlika 26. 11. 2019. V torek so se člani skupine za samopomoč Dobrovoljčki, folklorne skupine Zeleni Jurij in pevskega zbora Breze poveselili ob zaključku leta. V znak zahvale za sodelovanje so dobili praktična darilca. Skupaj so zapeli, se spominjali leta, ki se bo kmalu končalo in se dogovorili, da bodo še naprej sodelovali.

Obisk otrok iz vrtca Metlika

Metlika, 22. 11. 2019. Danes so nam dan na dislocirani enoti s petjem in plesom popestrili otroci iz otroškega vrtca Metlika.

Piknik domskih skupin

Drašiči, 21. 11. 2019. Člani domskih skupin - pevskega zbora, folklorne skupine, skupine za samopomoč, Dobrovoljčki in člani PZ Spominčica iz DE smo preživeli lep dan v Drašičih. Najprej smo se ustavili pri družini "DOLC", kjer nas je gospodinja Mojca sprejela z belokranjsko pogačo in potico, sledila je degustacija vin v njihovi kleti, za presenečenje pa so poskrbeli ubrani pevci "Kvinteta DOLC", tako da smo uživali ob pesmi. Pot smo nadaljevali v sosesko zidanico, g. Jože Stariha nam je povedal veliko zanimivega o delovanju le-te. Spomine na šolo v Drašičih, ki je bila nad prostorih soseske zidanice, je obujala učiteljica Ivanka Matjašič, ki je v Drašičih preživela kar 10 let. Ogledali smo si tudi cerkev sv. Petra, nato pa se ustavili na kmečkem turizmu Simonič, kjer so nas pogostili z dobro hrano in pijačo. Za veselo vzdušje je poskrbel Jože Stariha. Ob zvokih njegove harmonike in orglic smo tudi zaplesali.

Tombola

Metlika, 19. 11. 2019. V torek so stanovalci v jedilnici doma na Mestnem trgu igrali tombolo. Zbrano so spremljali žrebanje številk in vsak pri sebi upali, da se jim bo sreča nasmehnila.

Obisk učencev OŠ Podzemelj v DE

Metlika, 19. 11. 2019. Danes smo imeli v DE danes obisk učencev iz OŠ Podzemelj. Skupaj smo izdelovali novoletne voščilnice ob zvoku kitare in se imeli zelo lepo.

Tradicionalni slovenski zajtrk

Metlika, 15. 11. 2019. Danes smo v sklopu DNEVA SLOVENSKE HRANE v DE gostili čebelarja Jožeta Veseliča. Gospod Jože je našim stanovalcem povedal, da imajo čebele zelo pomembno poslanstvo. Živijo v družinah in si med seboj pomagajo. S svojo aktivnostjo čebele v naravi pomembno vplivajo na proizvodnjo hrane, človekovo zdravje in druge dejavnike življenja. Čebela je simbol pridnosti, varčnosti in skrbi za druge. Na koncu so se vsi skupaj okrepčali s tradicionalnim slovenskim zajtrkom - kruh, maslo, med, mleko in jabolka.

Martinovanje v DE

Metlika, 13. 11. 2019. Danes so martinovali še stanovalci dislocirane enote s harmonikarjem Jožetom Stariha ter letošnjo vinsko kraljico doma Slavico Šinkovec, ki prav danes praznuje 91. rojstni dan.

Martinovanje v domu

Metlika, 11. 11. 2019. Martinovo ali dan, ko se mošt spremeni v vino. V ponedeljek so se stanovalci nasmejali ob hudomušnem krstu mošta v vino, ki sta ga pričarala g. Stanko Matekovič in g. Anton Simonič in se poveselili ob domači glasbi, harmonikarja g. Tonija Papiča. Sledilo je tudi kronanje nove vinske kraljice doma; tokrat je to postala Slavica Šinkovec. Veselemu dogodku so se pridružili tudi stanovalci dislocirane enote in zaposleni doma. Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem, ki so nam pomagali pri organizaciji programa.

Jesenski čas

Metlika, 28. 10. 2019. Jesen je tu. Zato so naši stanovalci v DE DSO Metlika opravljali nekatera jesenska opravila, kot so ruženje koruze, trebljenje buč, potikanje rož ter nabiranje kostanja. Peka kostanja pa je našim stanovalcem še posebej polepšala dan o čemer pričajo tudi nastale fotografije.

Peka kostanja v matičnem domu

Metlika, 23. 10. 2019. V sredo, 23.10.2019 smo se s stanovalci matičnega doma odpravili pred dom, kjer smo na topel jesenski dan uživali ob pečenem kostanju. Spremljala nas je glasba, tako na radiu kot v živo z Ivanovo tamburico. Stanovalci so se zabavali, druženje pa so nadaljevali pod nadstreškom pri vhodu.

Simbioza giba 2019 v DE

Metlika, 17. 10. 2019. V četrtek, 17.10.2019 je potekala Simbioza giba med generacijami pod sloganom »Gibanje je življenje in življenje je gibanje«. Skupinsko vadbo so vodili predstavniki Centra za krepitev zdravja Črnomelj. Skupaj s predšolskimi otroci iz vrtca Metlika in Hišo sadeži Metlika smo telovadili, peli, poklepetali in si popestrili dan.

Simbioza giba

Metlika, 15. 10. 2019. V torek, 15.10.2019 je potekala Simbioza giba med generacijami pod sloganom »Gibanje je življenje in življenje je gibanje«. Skupinsko vadbo so vodili predstavniki Centra za krepitev zdravja Črnomelj in Metlika v sodelovanju s skupino otrok iz vrtca Metlika. Otroci so nam zapeli tudi nekaj pesmic, nekaj recitacij pa je povedala tudi naša stanovalka Veronika. Stanovalci so bili zelo navdušeni nad obiskom.

1. oktober - svetovni dan starejših

Ljubljana, 1. 10. 2019. Stanovalci Mestnega trga in dislocirane enote smo se odpravili v Ljubljano v Cankarjev dom, kjer se je ob svetovnem dnevu starejših odvijal 19. Festival za tretje življenjsko obdobje. Udeležili smo se slavnostne otvoritve festivala, katerega so popestrili znani slovenski kulturniki, srečali pa smo se tudi z našimi politiki in ministri. Na odprtem odru pa smo uživali ob pesmi, besedi in plesu raznih izvajalcev, z zanimanjem pa smo si na stojnicah ogledali promocijo raznih izdelkov in turističnih ponudnikov. Še posebej vesela je bila naša ga. Slavka obiska svoje hčerke in srečanje je bilo zelo prisrčno. Naredili smo še nekaj zanimivih posnetkov pred parlamentom, nato pa se odpravili na okusno kosilo v industrijsko cono Rudnik. Nazaj grede domov smo se ustavili v Novem mestu, kjer je naš stanovalec Branko z veseljem obiskal svoj dom, v katerem je odraščal in živel. Novi stanovalci so ga prisrčno pozdravili. Čeprav že malo utrujeni, pa vendar veseli in polni novih doživetij, smo se v poznih popoldanskih urah vrnili nazaj v naš dom.

Mira se je upokojila

Metlika, 20. 9. 2019. V petek, 20. 9. 2019 je po 39 letih dela v domu odšla v pokoj naša fizioterapevtka Mira. Stanovalci so se ji zahvalili za trud, potrpežljivost in terapijo v vseh teh letih. Pravijo, da so ponosni, ker so jo poznali kot žensko in ne samo kot zaposleno v domu. Spomin na njo bo ostal za vedno, saj se jim je močno vtisnila v srca.

Sprehod za spomin

Metlika, 19. 9. 2019. V času Evropskega tedna mobilnosti smo se s stanovalci in zaposlenimi iz dislocirane enote ter prostovoljci odpravili na sprehod do Gale, kjer smo obeležili svetovni dan Alzheimerjeve bolezni. V Gali je naša upokojenka Vlasta pripravila stojnico z gradivom o demenci in mimoidoče ozaveščala o tej bolezni. Na sprehodu so nas spremljali tudi otroci vrtca Metlika in nam s pesmicami popestrili krajši kulturni program. Zahvaljujemo se vsem udeležencem, ki so se odzvali povabilu in našim stanovalcem omogočili sprehod.

Projekt Evropskega tedna mobilnosti: "Z vozički po metliškem mestnem jedru"

Metlika, 17. 9. 2019. V okviru EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI smo se s stanovalci sprehodili po Metliki, po starem mestnem jedru. Sprehod se je začel skozi stojnice na sejmu na Placu. Nadalje smo obiskali stavbo nekdanje šole, kjer nas je prijetno pozdravila ga. Vladimira Škof. Pot smo nato nadaljevali do metliškega gradu in si tam ogledali film Podobe Bele krajine. Za konec smo prijetno poklepetali ob kavici in kozarčku soka. Hvala Hiši Sadeži družbe Metlika, DC Šent, prostovoljcem Karitas, prostovoljcem DSO Metlika, zaposlenim v DSO Melika in kaplanu Brankotu za udeležbo v tako velikem številu.

Piknik s svojci v DE

Metlika, 13. 9. 2019. V petek, 13. 9. 2019 se je odvijal piknik s svojci v dislocirani enoti. Program so popestrili harmonikarji in pevka glasbene šole Andreja Bajuka. Bilo nam je lepo.

Miličnik Franci Kek

Metlika, 10.9.2019. Včeraj je našim stanovalcem Franci Kek v vlogi miličnika predstavil pomembnost gibanja v vseh starostnih obdobjih. Projekt je bil izveden v okviru Športne unije Slovenije, ki ga podpira Fundacija za šport ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Tombola

Metlika, 6. 9. 2019. V jedilnici doma so stanovalci ponovno preverili koliko sreče imajo pri tomboli. Dolgo časa so se žrebale številke, a vendar so se kmalu podelile nagrade za izpolnjeno eno vrstico, dve vrstici in seveda na koncu za izpolnjene vse tri vrstice. Zelo so bili veseli nagrad in izrazili željo po ponovnem srečanju.

OŠ Brihtna glava

Metlika, 29.08.2019. Na domskem dvorišču je v okviru predstave OŠ Brihtna glava potekala uprizoritev učilnice leta 1950, ki je na duhovit način stanovalcem obudila spomine na njihova otroška leta. Učna ura je trajala 45 minut. »Tovarišica učiteljica« je stanovalce in ostale prisotne popeljala v sredino 20. stoletja ter jim predstavila kulturno in naravno dediščino Bele krajine. Stanovalci so prejeli šolska spričevala ter se ob prigrizku in pijači imeli lepo.

Sladoledni piknik

Metlika, 28.6.2019. Vroče poletne dni smo si hladili s sladoledom in ledeno kavo, seveda ob pesmi in zvokih harmonike našega Jožeta Fortuna.

Piknik s svojci in stanovalci

Metlika, 13.6.2019. Prijetno druženje svojcev, stanovalcev in zaposlenih je popestril program naših stanovalcev in sicer: pevska zbora »Breze« in »Spominčice«, ga. Veronika z recitacijami, g. Rudi z besedo in pesmijo, člana domske folklorne skupine s toplim sprejemom ter prostovoljec Jože Stariha s harmoniko in orglicami. Za zabavo in ples je poskrbel Miha Veselič.

Srečanje skupin za samopomoč v Semiču

Semič, 11.6.2019. Dobrovoljčki smo veselo »odjadrali« v Semič v Hotel Smuk, kjer smo se v okvirju Medgeneracijskega društva Bele krajine srečale vse belokranjske skupine za samopomoč. Druženje je potekalo ob prelepem programu, v katerem so sodelovali Bučenski romplači, ga. Marija Jerele, harmonikar g. Pečavar, program pa je povezovala Majda Žefran. Obiskala nas je tudi semiška županja ga. Polona Kambič. Ob okusni večerji smo se družili v poznih večernih urah. Hvala g. Janezu Jakši za vso organizacijo in darila presenečenja, bilo nam je lepo.

Obisk uporabnikov Centra aktivnosti Grosuplje

Metlika, 7.6.2019. Obiskali so nas zunanji uporabniki Centra aktivnosti iz Grosuplja. Ogledali so si dislocirano enoto demence, Srebrni dvor, razstavo naših stanovalcev , prisrčno pa sta jih sprejela tudi člana domske folklorne skupine Slavica in Branko.

Obisk pevskega zbora upokojencev Šoštanj

Metlika, 4.6.2019. Obiskali so nas člani pevskega zbora upokojencev iz Šoštanja, ki ga vodi ga. Metka Atenšek-Oman. Zbor deluje že sedemdeseto leto in šteje 32 članov. S svojim ubranim in prelepim petjem so nas resnično očarali in zelo veseli smo bili njihovega obiska. Zraven je zapel še naš stanovalec Rudi Mraz, v petju pa so uživali tudi stanovalci dislocirane enote, katere smo povabili na prijetno druženje.

Domske aktivnosti

Metlika, maj 2019. Maj mesec je bil zelo aktiven, poln srečanj, druženj, nastopov…pa tudi dela nam ni manjkalo.

Praznovanje rojstnih dni

Metlika, maj 2019. Tako kot vedno, je bilo tudi v mesecu maju na praznovanju rojstnih dni in osebnih praznikov zelo veselo in razigrano.

Pastirski praznik

Metlika, 30.5.2019. Spomnili smo se časov, ko so nekateri stanovalci bili tudi pastirji in ravno na Križevo je bil njihov največji praznik. Spomine smo obujali v DE, kjer smo pod vodstvom Tadeja Finka igrali stare pastirske igre, uživali v plesu Folklorne skupine Lepa Anka iz Črnomlja in v igranju harmonike in orglic g. Jožeta Starihe . Tako kot se spodobi na takšen dan, malica je bila odlična: cvrtje, klobasice, kruh in kozarček rujnega.

Podelitev certifikata NPK Socialni oskrbovalec

Metlika, 29.05.2019; Zavod za izobraževanje in kulturo Črnomelj je v okviru projekta Temeljne in poklicne kompetence 2018 do 2022 Pokolpje izvedel 150–urni program priprave na nacionalno poklicno kvalifikacijo Socialni oskrbovalec na domu. Udeleženke izobraževanja so si v okviru izobraževanja pridobile in poglobile znanja o socialni oskrbi in negi, tako v teoriji kot pri praktičnem usposabljanju. Pri izvedbi izobraževanja, ki sta ga financirala Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropski socialni sklad, je ZIK Črnomelj sodeloval z Domom starejših občanov Črnomelj in Domom starejših občanov Metlika. Po uspešno zaključenem usposabljanju so udeleženke pristopile k pridobitvi nacionalne poklicne kvalifikacije Socialni oskrbovalec na domu. Zaključno srečanje s podelitvijo certifikatov je potekalo v sredo, 29. maja 2019 v Kulturnem domu Črnomelj. Slavnostnemu dogodku so se pridružile tudi mentorice v programu in direktorici obeh domov za starejše. Certifikate je podelila namestnica generalnega sekretarja Socialne zbornice Slovenije, Helena Kocjančič, ki se je udeleženkam zahvalila, da so vse nas spomnile kako neprecenljive vrednosti je njihovo delo. DSO Metlika jim čestita za pridobitev certifikata.

Srečanje stanovalcev na sedežu RK Metlika

Metlika, 29.5.2019. Tako stanovalci matičnega doma, kot tudi DE, smo bili veseli povabila sekretarke RK Metlika ga. Zalke Klemenčič in z veseljem smo se udeležili srečanja na sedežu RK v gasilskem domu v Metliki. Tako kot vedno, smo s seboj prinesli tudi plastične zamaške, katere v domu zbiramo že več let. Ga. Zalka nam je predstavila delovanje RK, veliko nam je povedala o njegovem poslanstvu, dobrodelnosti, akcijah… S svojim obiskom nas je presenetila dolgoletna aktivistka g. Albina Tošeska, neizmerno razveselili s programom pa otroci iz Otroškega vrtca Metlika – SONČKI. Ob posladku in pijači smo naše srečanje zaključili z veselo pesmijo.

Slovo od »domskega slavčka« Alojza

Metlika, 22.5.2019. Tako se je veselil nastopa na srečanju domov Dolenjske regije v Metliki, pa ga žal ni dočakal. Ravno ta dan je v jutranjih urah za večno zaspal naš Lojze Jecl. Pesem je bila njegovo življenje, kajti že doma na Kristan vrhu na Štajerskem je 30 let pel v cerkvenem pevskem zboru in v oktetu, za kar je prejel veliko priznanje mariborskega škofa Krambergerja. Pevci smo se od njega poslovili s pesmijo, besedo in molitvijo v domski vežici, kakor tudi na vaji pevskega zbora, zanj pa smo darovali tudi sv. mašo. Pogrešali bomo njegovo ubrano petje, njegovega Čebelarja, Lep zares je samski stan, pa njegove Prleške, dalmatinske… Spomin nanj bo večno živel v naših srcih.

31. srečanje stanovalcev domov starejših občanov Dolenjske in Bele Krajine

Metlika, 22.05.2019. Na 31. srečanju stanovalcev domov za starejše iz Dolenjske in Bele krajine so se zbrale številne »ekipe« stanovalcev iz domov Črnomelj, Grosuplje, enote Loški Potok, Kočevje, Novo mesto, Ribnica, Trenje, Zavoda sv. Terezije in Metlike. Tokrat je bil Dom starejših občanov Metlika gostitelj srečanja, zato je udeležence poleg Brede Božnik, državne sekretarke na pristojnem ministrstvu, nagovorila tudi direktorica doma Ivica Lozar. Starejši so se razvedrili ob živahnem kulturnem programu, ki ga je povezovala Erika Kralj, v njem pa so peli in plesali otroci iz vrtca in osnovne šole, razvedrile so jih plesalke falmenka, še posebej pa pevke in pevci iz vrst stanovalcev doma. Udeleženci srečanja so se po kulturnem programu pomerili še v nekaterih družabnih igrah. Na srečanju so na stojnicah Metličanke: Martina Vidic, Jakobina Pahor, Marjetka Sever in Nada Pezdirc prikazale peko belokranjske pogače, izdelavo belokranjskih pisanic, drsank, pletenin, vezenin. V Domu starejših občanov Metlika so ta dan tudi slovesno odprli energetsko prenovljeno stavbo, s katero bo ustanova po besedah direktorice veliko privarčevala. S slovesnostjo pa so zaključili tudi evropski projekt Center aktivnosti – Srebrni dvor, ki ga je od lanskega maja skupaj s partnerji vodil DSO Metlika in se v juniju končuje.

Potopisno predavanje

Metlika, 21.5.2019. Z zanimanjem smo se udeležili zanimivega potopisnega predavanja z naslovom: VELIKI KANJON (ZDA), predavatelja g. Braneta Ternovška. Predavanje je organizirala Ljudska knjižnica Metlika, za kar se jim najlepše zahvaljujemo. Z nami so občudovali lepote kanjona tudi stanovalci dislocirane enote.

Teden vseživljenjskega učenja

Metlika, 16.5.2019. V okviru vseživljenjskega učenja je potekalo v Srebrnem dvoru predavanje predstavnice ZIK-a na temo: DRUŽINSKI POMOČNIK.

Izlet skupin za samopomoč

Mirna peč, 7.5.2019. Člani skupine za samopomoč Dobrovoljčki, ki deluje v našem domu in ostale skupine, ki delujejo pod okriljem Medgeneracijskega društva Bele Krajine (iz občin Metlika, Črnomelj in Semič) smo tokrat skupno odpotovali v Mirno peč, kjer smo si z zanimanjem ogledali muzej Lojzeta Slaka, v Šentjurju na Dolenjskem pa rojstno vas pesnika Toneta Pavčka, kakor tudi muzej posvečen njemu in njegovemu delu. Dan je minil v čudovitem vzdušju, ob pesmi, harmoniki, smehu in veselju.

Druženje s petjem v VDC Vinica

Vinica, 6.5.2019. Prisrčno in veselo druženje je tokrat potekalo v VDC Vinica. Slovenska ljudska pesem nas je zbrala skupaj: stanovalce DSO Metlika, varovance iz VDC Črnomlja in Vinice ter skupino za samopomoč Brezice, ki deluje v Sečjem selu. Skupaj smo ubrano peli kar dve uri, za zaključek pa so naši stanovalci zaigrali še igrico: LOČITEV NA SODIŠČU, nad katero so bili vsi prisotni zelo navdušeni in igralce nagradili z bučnim aplavzom.

Velikonočna maša

Metlika, 25.4.2019. V cerkvi Sv. Nikolaja v Metliki so se stanovalci udeležili velikonočne maše.

Tombola

Metlika, 16.4.2019. Tombolo stanovalci zelo radi igrajo, veselijo se dobitkov in uživajo v igri.

Izdelava butaric

Metlika, 12.4.2019. Tokrat smo se družili v DE. Skupina stanovalcev je z veseljem izdelovala velikonočne butarice, katere je g. kaplan kasneje kar v domu tudi blagoslovil.

Velikonočne pisanice

Metlika, 10.4.2019. Tradicionalna delavnica izdelovanja belokranjskih pisanic in drsank je obudila spomine starejšim na pred velikonočni čas.

Materinski dan

Metlika, 25.3.2019. Ob materinskem dnevu so program za stanovalke Doma pripravili otroci iz Otroškega vrtca iz Metlike »Čebelice«, pod vodstvom Roka in Snežane. V nastopu so se jim pridružili še stanovalci doma. V goste smo povabili tudi varovance iz VDC Črnomlja in tako je bilo druženje še bolj veselo in prijetno.

 Kviz

Metlika, 20.3.2019. Tokrat smo se pomerili v znanju, razdelili smo se v tri skupine in napeli naše »male sive celice«. Vprašanja niso bila preveč lahka, a smo jim vseeno bili kos. Zmagala sta g. Jože Cerjanec in g. Branko Šinkovec in seveda za zmago sta prejela lepo nagrado.

Slovo od Vikice Mihelčič

Metlika, 13.3.2019. Domski pevci smo se s pesmijo in besedo v vežici pri Sv. Roku v Metliki poslovili od naše dolgoletne stanovalke Viktorije-Vikice Mihelčič. Bila je ustanovna članica domskega pevskega zbora, kakor tudi folklorne skupine. Imeli smo jo radi in ohranili jo bomo v lepem spominu.

Dan žena

Metlika, 7.3.2019. V goste smo povabili Pevski zbor kmečkih žena Metlika – »Stezice« pod vodstvom ga. Marice Kambič. Pevke so nam s svojim ubranim petjem polepšale dan, v programu pa so sodelovali tudi domski pevci. Vse žene, stanovalke in delavke, so za praznik naši fantje razveselili z rožico.

Pustovanje

Metlika, 05.03.2019. Kot se spodobi za pusta, so se našemili tako stanovalci kot zaposleni. Otroci iz Osnovne šole Metlika, kakor tudi malčki iz vrtca, so v pustni povorki s plesom in norčijami polepšali stanovalcem pustno dopoldne. V popoldanskih urah pa smo vsi uživali v programu in pustnem rajanju v naši jedilnici. Veseli smo bili tudi obiska stanovalcev iz DE, da pa je bilo vzdušje še bolj veselo, je poskrbel muzikant Miha Veselič.

Športno dopoldne v Srebrnem dvoru s srednješolci

Metlika, 22. 2. 2019; V Srebnem dvoru smo preživeli prijetno športno dopoldne v družbi dijakov Jureta, Žige, Riharda in Katje. Skupaj smo igrali pikado, namizni tenis in podirali keglje. Nekateri izmed udeležencev so se s temi igrami srečali prvič in so z navdušenjem preizkusili nekaj novega. Drugi pa so v preteklosti redno igrali pikado ali namizni tenis, zato so komaj čakali, da preverijo, koliko so še v formi in so se z nostalgijo spominjali časov, ko so hodili na tekmovanja. Igrali pa smo vsi, tudi tisti na invalidskih vozičkih, ki so metali keglje in puščice sede. Vsi smo se lepo zabavali, nasmejali in dobro razgibali.

Valentinovo

Metlika, 14.02.2019. Pred Valentinovim smo pripravili delavnico in izdelali lesene srčke, svečnike, čestitke… in uživali v programu, ki so ga pripravili stanovalci. K zabavnim igram, »srčkovemu« plesu in veselemu druženju so se pridružili še stanovalci DE Demenca in člani Šent-a Metlika.

Obisk v VDC Črnomelj

Metlika, 12.02.2019. Tokrat so varovanci iz VDC Črnomlja pripravili zelo zanimiv program o življenju in delu Svetlane Makarovič, ki je pred kratkim praznovala svoj 80-rojstni dan. V programu so sodelovali tudi naši stanovalci in sicer s pesmimi Svetlane, pokazali pa so tudi zelo veliko znanja o njenem življenju. Nazaj grede smo obiskali še našo nekdanjo stanovalko g. Mileno Vuković, ki prebiva v črnomaljskem domu.

Izdelovanje čestitk

Metlika, 11.02.2019. Veselo smo se družili z ostalimi obiskovalci v prostorih Upokojencev v Metliki in izdelali veliko zanimivih čestitk.

Proslava ob kulturnem prazniku

Metlika, 07.02.2019. V počastitev kulturnega praznika smo povabili pevce Invalidskega pevskega zbora iz Metlike, ki ga vodi g. Marjan Rajk in uživali ob njihovem petju. V programu so sodelovali še otroci Osnovne šole Metlika – člani RK s svojimi recitacijami, kakor tudi domski pevci in recitatorji.

Predstavitev medicinskih pripomočkov v Hotelu v Metliki

Metlika, 05.02.2019. Člani skupine za samopomoč "Dobrovoljčki", ki deluje v našem domu, smo se udeležili zanimive predstavitve medicinskih pripomočkov, ki jo je v Hotelu Metlika organiziralo oz. predstavilo podjetje DIRS VITALINE. Medgeneracijskemu društvu Bele krajine, katerega članica je tudi naša skupina, so na dveh predstavitvah darovali 1.000,00 EUR, katere bomo z veseljem porabili za naša skupna druženja in izlete.

Na Šent-u v Metliki

Metlika, 29.01.2019. Kakšen naj bo MOJ KRVNI TLAK , kako ga izboljšati, kako živeti in še mnogo zanimivega nam je povedala g. Saša Pezdirc . Vsem prisotnim je tudi izmerila krvni tlak.

Obisk učencev OŠ Loka v Srebrnem dvoru

Metlika, januar 2019. Obiskali so nas učenci OŠ Loka iz Črnomlja, ki so se odločili, da bodo en dan počitnic preživeli kot prostovoljci. Učenci so se z našimi uporabniki družili ob igranju namiznih iger in rekreaciji z žogo, s čimer so starejšim popestrili dopoldne, sami pa so pridobili novo izkušnjo.

Sodelovanje s Hišo sadeži družbe Metlika

Metlika, 23.01.2019. Udeležili smo se zanimivega predavanja o presejalnih programih (SVIT,DORA in ZORA) ter razpravljali o tem, kakšen je zdrav način življenja. Predavanje je vodila g. Saša Pezdirc iz ZD Metlika.

Tombola v Domu

Metlika, 16.01.2019. Ko se igra tombola, je veselo, razburljivo. Tudi tokrat je bilo tako. V goste smo povabili tudi varovance iz VDC Črnomlja, ki so tombolo igrali prvič in bili zelo navdušeni. Po zaključku smo se veselo družili ob pecivu, kavici in pijači.

Šah v Črnomlju

Metlika, 15.1.2019. Tokrat smo tekmovali v Črnomlju. Prisrčno nas je sprejela naša nekdanja stanovalka g. Milena Vukovič ter nas pogostila s kavico, pijačo in pecivom. V prijetnem vzdušju smo skupaj zapeli in pesem je odmevala po drugem nadstropju črnomaljskega doma.

Srečanje upokojencev

Metlika, 10.01.2019. Tudi letos je srečanje upokojencev potekalo v prijetnem vzdušju ob svečanem kosilu. Druženje so njim s programom polepšali stanovalci.

V Centru aktivnosti - Srebrni dvor ustvarjamo

Metlika, januar 2019; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor za naše uporabnike organiziramo vodene skupinske pogovore, individualne pogovore, vodene skupinske rekreacije in tudi ustvarjalne aktivnosti. Uporabniki so na ustvarjalnih delavnicah izdelali že ogromno raznolikih izdelkov. Izdelovali smo rože iz krep papirja, slike iz mavca, izdelke iz lesa, slike na platnu, keramiki, izdelke iz gline, štrikane izdelke, žakeljčke za zelišča in še marsikaj bo se našlo.

Druženje članov skupin ob zaključku leta

Metlika, 31.12.2018. Ob bogato obloženi mizi so člani skupin: PZ »Breze«, FS »Zeleni Jure« in skupine za samopomoč »Dobrovoljčki«, ki jih vodi Marija Slanc, veselo zaključili zadnji dan starega leta. Seveda ni manjkalo petja, kakor tudi plesa ne, da pa je bilo še bolj veselo, je poskrbel harmonikar Lojze Rozman. Kot vsako leto je stanovalce obiskal tudi Božiček in za ves trud in celoletno sodelovanje v skupinah člane tudi obdaril.

Božična maša

Metlika, 28.12.2018. V prostorih doma sta metliška duhovnika g. Branko in g. Hardi darovala božično sveto mašo za naše stanovalce. Hvala pevkam iz Suhorja za ubrano petje, kakor tudi sodelavcem Karitas za pomoč.

Mladi člani Rdečega križa v Centru aktivnosti - Srebrni dvor

Metlika, 24. 1. 2018; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor sodelujemo tudi z Osnovno šolo Metlika. Obiskujejo nas mladi prostovoljci iz krožka Mladi člani Rdečega križa, ki jih vodi učiteljica Urška Delkot. Otroci so skupaj z uporabniki Srebrnega dvora izdelovali obeske in okraske iz gline. Ob skupnem ustvarjanju so se družili in pogovarjali in tudi nasmejali.

Betlehemska luč

Metlika, 21.12.2018. Belokranjski skavti so stanovalcem prinesli betlehemsko luč – luč miru, se z njimi družili ter peli božične pesmi.

Praznovanje rojstnih dni

Metlika, 21.12.2018. Tudi v novembru in decembru smo veselo praznovali osebne praznike, nekateri so se neizmerno razveselili svojih svojcev.

Novoletna zabava

Metlika, 19.12.2018. Leto 2018 smo stanovalci in zaposleni zaključili ob čudovitem programu DU Semič – pevskega zbora pod vodstvom g. Ani Šobar-Jankovič, recitatorjev, harmonikarja… Program so popestrili otroci iz Črnomlja, ki plešejo v Plesnem studiu Novo mesto »HIP HOP«. Za zabavo je igral in pel Miha Veselič, pomagali so mu tudi »domski slavčki«. Ob tej priložnosti so prejeli zahvale tisti zaposleni, ki so v letu 2018 dopolnili 30, 20 ali 10 let delovne dobe v domu.

Obisk Miklavža

Metlika, 5.12.2018. V začetku decembra je tako stanovalce, kot tudi mlajše otroke zaposlenih obiskal Miklavž s spremstvom. Tako mladi, kot tudi starejši so se ga zelo razveselili.

"Ostanimo mobilni in varni" v Centru aktivnosti - Srebrni dvor

Metlika, 21. 9. 2018; V okviru Evropskega tedna mobilnosti smo v Centru aktivnosti – Srebrni dvor skupaj s Sekcijo za prometno varnost Metlika pripravili delavnico z naslovom »Ostanimo mobilni in varni«. Gostili smo policista Alena Polak in Jožeta Sudac, ki sta opozorila, na katere nevarnosti v prometu morajo biti starejši še posebej pozorni. Na koncu smo udeležencem razdelili odsevne trakove, ki jih je podarila SPV Metlika, da bodo v prometu bolj opazni in varni.

Babica, kako je ime tvoji punčki?

Metlika, 25. 9. 2018; V okviru evropskega leta kulturne dediščine so se stanovalci Doma starejših občanov, otroci iz Otroškega vrtca Metlika in člani Društva upokojencev Centru aktivnosti - Srebrni dvor udeležili delavnice “Kako smo se včasih igrali”, kjer so izdelovali punčke iz cunj. Ob prijetnem medgeneracijskem druženju so starejši obudili spomine na otroštvo, otroci pa skozi skupno ustvarjanje spoznali, kako so se babice in dedki igrali nekoč, ko ni bilo računalnikov in barbik.

V Srebrnem dvoru smo šli na medgeneracijski sprehod

Metlika, 21. 9. 2018; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo izvedli medgeneracijski sprehod po starem mestnem jedru Metlike, katerega so se udeležili otroci iz Otroškega vrtca Metlika, uporabniki Centra aktivnosti – Srebrni dvor in stanovalci DSO. Na sprehodu smo si vsi, tako mladi kot stari, razgibali noge in prijetno pokramljali.

V Srebrnem dvoru nastajajo punčke iz cunj

Metlika, avgust 2018; Uporabnice Centra aktivnosti – Srebrni dvor zelo rade ustvarjajo. Nekatere od njih so bile po poklicu šivilje, druge pa so včasih kaj zakrpale doma. Poleg skupnega druženja in pogovora jim veliko pomeni, če se izpod njihovih rok ustvari kakšen lep izdelek. Čeprav nekatere od njih že slabše vidijo, ali pa jih več roke in prsti ne ubogajo tako kot včasih, imajo še vedno veliko volje in naredijo prelepe izdelke. Tovrstno ustvarjanje pa je tudi zelo dobra telovadba za prste in ohranjanje finomotoričnih spretnosti. Blago za naše ustvarjanje nam so podarili v podjetju Komet in Pletisa iz Metlike, za kar se jim prav lepo zahvaljujemo.

Uporabniki Centra aktivnosti na obisku v Drašičih

Metlika, 23. 8. 2018; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za naše uporabnike pripravili delavnico na terenu in organizirali izlet v Drašiče, kjer smo si ogledali Oljarno Pečarič. V oljarni so za nas pripravili voden ogled in poučno predavanje, na katerem smo se poučili o vrstah olja, načinu pridelave ter zdravilnih lastnostih in uporabi posamezne vrste olja. Po predavanju so za nas pripravili še degustacijo proizvodov. Delavnice se je udeležilo 13 uporabnikov. Delavnica je del izvajanja projekta Center aktivnosti - Srebrni dvor, ki je sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Oblikovanje gline v Centru aktivnosti - Srebrni dvor

Metlika, 16. 8. 2018; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo izvedli delavnico »Skupaj se učimo oblikovanja gline«, kjer so starejši uporabniki ustvarjali skupaj z mlajšimi udeleženci. Nekateri so se z glino srečali prvič, drugi pa so imeli že nekaj izkušenj z oblikovanjem gline. Ob skupnem ustvarjanju in prijetnem druženju so izpod rok naših uporabnikov nastali zanimivi unikatni izdelki. Delavnice se je udeležilo 21 uporabnikov. Delavnica je del izvajanja projekta Center aktivnosti - Srebrni dvor, ki je sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

"Srebrni dvor" na izletu v Gradcu

Metlika, 9. 8. 2018; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za uporabnike pripravili delavnico na terenu in organizirali izlet v Gradac. Najprej smo obiskali Muzej Rdečega križa v Gradcu. Izvedeli smo veliko zanimivih podatkov o ustanovitvi Rdečega križa in delovanja RK v času druge svetovne vojne. Uporabnice so tudi same predstavile osebne zgodbe in opisale zgodovinske dogodke med 2. svetovno vojno na območju Gradca in Bele krajine. Nato smo obiskali Grad Gradac in se poučili o zgodovini gradu ter funkciji stavbe v zadnjem stoletju. Po rekreaciji v čudoviti okolici gradu in sprehodu po grajskem parku, smo se udeležili še družabnega obiska pri naši uporabnici, ki nas je postregla z napitkom in prigrizkom. Delavnica je del izvajanja projekta Center aktivnosti - Srebrni dvor, ki je sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V Srebrnrm dvoru smo z otroki izdelovali košarice

Metlika, 27. 6. 2018; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za otroke, ki so se udeležili počitniškega varstva v Društvu prijateljev mladine Metlika, pripravili ustvarjalno delavnico, na kateri so skupaj z uporabniki Centra aktivnosti skupaj izdelovali pletene košarice iz papirja. Med ustvarjanjem so starejši uporabniki otrokom pripovedovali, kako so včasih izdelovali prave košare iz leskovih ali vrbovih vej.

Na Srebrnem dvoru se igramo

Metlika, 27. 6. 2018; V Centru aktivnosti – Srebrni dvor smo za otroke, ki so se udeležili počitniškega varstva v Društvu prijateljev mladine Metlika, pripravili vodene skupinske aktivnosti in druženje ob igri s starejšimi uporabniki Centra aktivnosti. Pripravili smo jim predstavitev starih pastirskih iger, kakršne so se nekoč na paši igrali naši dedki in babice: kamenčkanje, metanje podkev in most. Naše uporabnice, pa so jim pokazale tudi igro prepletanje vrvice.

Tombola

Z veseljem smo zopet igrali tombolo. Kar lepo število se nas je zbralo, veselje pa je bilo toliko večje, ko je bila izpolnjena ena vrstica, pa nato dve in vrisk veselja, ko so bile na lističu obkrožene vse številke in je sledila poleg manjših dveh še glavna nagrada.

Tradicionalni zajtrk v vrtcu Metlika

Tokrat smo zajtrkovali v vrtcu, kamor so nas povabili na zdrav in okusen zajtrk. Kuharice so pripravile ajdove žgance z mlekom. Hitro je stekel zanimiv pogovor in naši stanovalci so obujali spomine na svoja mlada leta. Zelo lepo je bilo opazovati, kako so se pričele tkati medgeneracijske niti prijateljstva. Za slovo smo skupaj zapeli in si obljubili, da se kmalu zopet srečamo.

Martinovanje v domu.

Tudi letos je bilo martinovanje v domu veselo in zabavno. Bogat program s krstom mošta sta skupaj s stanovalci pričarala g. Stanko Matekovič in g. Anton Simonič. Okronala sta tudi vinsko kraljico doma. Tokrat je čast pripadla ge. Lojzki Vlašič. Brez harmonike pa na martinovanju seveda ne gre, vihtela sta jo g. Toni Papič in g. Janez Videtič. Veselemu dogodku so se pridružili tudi stanovalci dislocirane enote.

Veselo praznovanje rojstnih dni

Veselje in radost ob praznovanju rojstnih dni

Sodelovanje s Hišo sadežev družbe Metlika in ŠENT-om Metlika

Stanovalci so se zelo zabavali ob izrezovanju buč v Hiši sadežev družbe v Metliki. Ga. Nena Dautanac pa je imela v ŠENT-u Metlika zelo zanimivo predavanje na temo Identiteta, katerega so se udeležili tudi naši stanovalci. Pogovarjali so se o tem, kako se lahko naša identiteta spreminja, kako jo izgrajujejo in utrjujejo, kako razvijajo pozitivna prepričanja, ki jim lahko pomagajo pri njihovi rasti.

Odhod sestre Jelene v pokoj

Člani skupine »Dobrovoljčki« so se poslovili od sestre Jelene, ki je odšla v pokoj. S pesmijo in besedo so se ji zahvalili, za presenečenje pa je poskrbel še Miha Veselič, ki je z ubranim igranjem in petjem zvabil na lica prisotnih marsikatero solzo.

Simbioza giba

Tudi v letošnjem letu smo se udeležili vseslovenske akcije Simbioza giba 2018. Moto projekta je bil tudi letos slogan: »Vse življenje se gibamo – gibanje je življenje in življenje je gibanje.« Skupaj z otroci iz Otroškega vrtca Metlika smo pripravili različne gibalne aktivnosti, v katerih so uživali tako mladi kot tudi nekoliko manj mladi.

Kostanjev piknik

Skupaj smo nabrali kostanj, ga narezali in kasneje tudi spekli. Bil je zelo slasten ob kozarčku mošta.

Piknik skupin na Vinomerju

Člani skupin: pevskega zbora »Breze«, zbora »Spominčice«, folklorne skupine »Zeleni Jure« in skupine za samopomoč »Dobrovoljčki« so preživeli prelep dan pri svoji voditeljici Mariji na Vinomerju pri zidanici. Uživali so ob slastni pečenki, pogači, potici, se sladkali z grozdjem, ter zabavali in veselili med vinogradi. Ob zvokih harmonike, ki jo je igral Lojze Rozman in z igranjem na inštrumente so rajali do poznih popoldanskih ur.

Razstava Dušice Guštin in Janeza Nemaniča

S svojimi fotografijami »Zlata jesen« nam je ga. Dušica Guštin pričarala lepo jesen. Stanovalec Janez Nemanič pa je razstavil svoje slike na platnu. Pevski zbor stanovalcev in recitatorji so popestrili srečanje s pesmijo in besedo.

»Dobrovoljčki« na prireditvi »Brezic« iz Sečjega sela

Skupina za samopomoč »Brezice« iz Sečjega sela pri Vinici je praznovala 20-letnico delovanja. V domu krajanov v Vinici so pripravili prelep kulturni program, v katerem so uživali tudi člani naše skupine za samopomoč »Dobrovoljčki«. Srečanja so se udeležile tudi članice skupine »Regratove lučke«, ki delujejo v enoti demence našega doma.

Revija pevskih zborov v Mariboru

Prve dni v oktobru je v Teznem pri Mariboru potekala 25. revija pevskih zborov socialnih zavodov Slovenije. Tudi naš pevski zbor »Breze« se je revije udeležil in sicer skupaj s pevci zbora »Spominčice«, ki deluje v DE. Zapeli smo Avsenikovo »Bila sva mlada oba …« Vzdušje je bilo enkratno, najbolj pa je bil vesel Lojze, ki se je srečal s svojo sestro Ančko. Nazaj grede pa smo v Impoljci obiskali še Edija in Marto, ki sta pred leti bivala v našem domu.

Evropski teden mobilnosti

Ob tednu mobilnosti so stanovalci našega doma in prostovoljci v sodelovanju s Hišo sadežev družbe Metlika in ŠENT-om peljali stanovalce na invalidskih vozičkih po ulicah starega mestnega jedra na sprehod. Ogledali so si zanimivosti trgov, obiskali TIC in muzej, kjer so jih prisrčno sprejeli, povedali veliko zanimivega in omogočili ogled razstave fotografij Antona Muche. Pri sosedih – Šturmovih so popili sok in kavico, se ustavili še v metliški cerkvi in zadovoljni vrnili v dom. Naslednji dan pa so nas obiskali še otroci iz otroškega vrtca iz Metlike in stanovalci so odšli z njimi na sprehod.

Nabiranje sliv in kuhanje marmelade

Narava se je obarvala v prečudovite jesenske barve in pričelo se je pospravljanje pridelkov. Tudi družino Mavretič iz Boldraža je letos bogato obdarila s sadeži in zelo veseli smo bili povabila na njihovo domačijo, da si naberemo sladkih sliv. Nabrali smo jih res veliko, tako, da smo se odločili, da iz njih skuhamo pravo domačo slivovo marmelado. Tako smo tudi naredili. Najlepša hvala družini Mavretič za gostoljubnost, topel sprejem in pogostitev.

Veselo na Vinomerju

Ko nas pot zanese na Vinomer, je vedno veselo. Malo domačega vinčka nam požene kri po žilah in veselje je tu. Tudi tokrat je bilo tako. Obirali smo sadje z Marijinega vrta in si ogledali, kako se šuši sadje v "pečnici".

Z vozički na Kolpo

Stanovalci na invalidskih vozičkih so šli na izlet na Kolpo na metliško kopališče. Uživali so v lepoti narave, opazovali žuborečo Kolpo, peli in uživali v družabnih igrah.

Druženje s Faniko Požek in Tonijem Gašperičem

Prečudovito dopoldne – druženje z go. Faniko in g. Tonijem. »Deželica sonca in grozdja« so zapeli naši pevci, prvo pesem, za katero je besedilo napisala Fanika Požek in potem se je nadaljeval pogovor, ki ga je vodil naš dragi Toni Gašperič. Sledile so pesmi in recitacije, ki so nastale pod peresom naše gostje, pa smeh in prijetno kramljanje z go. Faniko in hudomušnim Tonijem. Naša stanovalka Tončka pa nam je za konec še zajodlala.

Delovno skozi poletje

Da so vroči poletni dnevi minili hitreje, smo jih popestrili z različnimi zanimivimi opravili, tako kot nekoč doma.

Sladoledni piknik

Vroče poletne dni smo si večkrat osvežili s sladoledom in ledeno kavo.

Izlet na Otok

S kakšnim namenom stoji na Otoku mogočni Daglas DC3 smo poskušali ugotoviti tudi mi. Podali smo se na Otok, da si ogledamo zanimivosti te vasice. Ustavili smo se tudi pri rojstni hiši g. Urha in veselje je bilo tako še večje.

Mednarodni dan šaha

Ker je v našem domu kar nekaj vnetih šahistov, so mednarodni dan šaha počastili tako, da so se pomerili v igranju z otroki iz otroškega vrtca iz Metlike.

Kino v Kamrici

Nekajkrat na mesec si stanovalci v »Kamrici« našega doma ogledajo zanimiv film.

Srečanje skupin za samopomoč Bele krajine

V hotelu Bela krajina v Metliki se je skupina za samopomoč Dobrovoljčki, ki deluje pod vodstvom Marije Slanc v našem domu že 18 let, srečala z ostalimi skupinami, ki delujejo v Beli krajini pod okriljem Zveze društev za socialno gerontologijo Slovenije. V enoti demence pa je zelo aktivna tudi skupina Regratova lučka, ki združuje svojce dementnih stanovalcev.

Srečanje s stanovalci iz DE Metlika

Obisk in druženje s stanovalci iz naše dislocirane enote je postalo že stalnica. Gostje so nas presenetili z belokranjsko pogačo in sladkim pecivom, ki je nastalo izpod pridnih rok njihove voditeljice Majde. Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju ob petju in plesu.

Druženje pri Dragici

Tokrat smo se družili pri Dragici Bradica na vikendu na Krivoglavicah. V goste smo povabili še varovance iz VDC Črnomlja. Srečanje je bilo zelo veselo, popestril ga je še Lojze s harmoniko. S polno košarico češenj pa nas je obiskal tudi g. kaplan Mitja. Hvala Dragici za prisrčno gostoljubnost.

Izlet v Poljansko dolino ob Kolpi

Letos smo se s stanovalci podali na izlet v Poljansko dolino. Obiskali smo kmetijo Konda v Dolu, kjer se ukvarjajo z ovčerejo. Postregli so nam z domačimi dobrotami, sledil je ogled cerkvice v Lazah. Veselo druženje se je nadaljevalo na kmetiji Skender v Lazah ob Kolpi, ob dobri jedači in pijači ter veselem rajanju, ki bi se prav gotovo še nadaljevalo, da nam ni zagodlo neurje s točo. Še bolj pa smo bili žalostni, ko smo se vračali skozi Črnomelj in bili priča katastrofi, ki jo je popoldne naredila toča.

Češnje pri Mariji

Skupinica stanovalcev se je odpravila na češnje k Mariji Slanc. Veselo so obirali sladke češnje, se družili in veselili v naravi. Tudi za stanovalce, ki so ostali v domu, so nabrali in prinesli polno košaro sladkih rdečih češenj.

Srečanje domov Dolenjske regije

Veselo smo se družili v Kočevju, ki je bil letošnji organizator srečanja.

Odprtje Centra aktivnosti - Srebrni dvor

Maja je pričel z delovanjem Center aktivnosti – Srebrni dvor, ki ga skupaj s partnerji vodi Dom starejših občanov Metlika. 18. 5. 2018 smo imeli dan odprtih vrat, kjer so si obiskovalci lahko ogledali novo urejene prostore in dobili podrobnejše informacije o programih družabništva, delavnicah in drugih aktivnostih, ki jih v okviru projekta nudimo.

Zaplešimo skupaj

Zopet smo se srečali, tokrat v Enoti demence. Najmlajši in najstarejši smo skupaj pripravili medgeneracijski ples z naslovom »Zaplešimo skupaj«. Na prireditvi so nastopali otroci iz metliškega otroškega vrtca, folklorna skupina Lepa Anka iz Črnomlja s Tadejem Finkom in člani folklorne skupine Zeleni Jure, ki deluje v našem domu.

Pastirski praznik

Spomnili smo se časov, ko so nekateri stanovalci bili tudi pastirji in ravno na Križevo je bil njihov praznik.

Zeleni Jurij z brezovo vejico

Na Jurjevo, ko že ozelenijo breze, člani folklorne skupine našega doma v jurjevski preobleki obiščejo mnoge Metličane. Vsakemu podarijo pesem in zeleno brezovo vejico, ki prinaša srečo, zdravje, veselje in pomlad.

Šah v Črnomlju in Metliki

Že vrsto let se družijo šahisti iz DSO Metlike in DSO Črnomlja. Srečanja so vedno pestra, napeta in zanimiva. Eni zmagajo, drugi izgubijo, pa nič zato – pomembno je sodelovati.

Velikonočna maša

Škof Andrej Glavan je v cerkvi Sv. Nikolaja v Metliki daroval za naše stanovalce velikonočno mašo skupaj z metliškimi duhovniki. Po maši je škof obiskal tudi tiste, ki se maše niso mogli udeležiti.

Materinski dan

Otroci iz Otroškega vrtca Metlika so stanovalke za praznik razveselili s plesom, pesmijo in čestitko za spomin.

Velikonočne aktivnosti

Marca je bilo zelo pestro, izdelovali smo različne pisanice: drsanke, belokranjske pisanice, pisanice z marmori in salvetno tehniko, pa še kaj bi se našlo. Nabrali smo tudi zelenje in za cvetno nedeljo naredili veliko butaric. Na delavnicah so se nam pridružili Mladi člani Rdečega križa iz OŠ Metlika ter dijaki Gimnazije Črnomelj. Svojce pa smo razveselili z velikonočnimi čestitkami, ki smo jih izdelali sami.

Veselo praznovanje osebnih praznikov

Že same slike povedo, da se ob praznovanju osebnih praznikov zelo zabavamo, ne manjka petja, plesa, zabave in smeha.

Na obisku v VDC v Črnomlju

Veselo druženje z varovanci VDC v Črnomlju: Uroš Raztresen nam je predvajal svoj novi film »Tonček- Mama, kaj dns nebo dana?«. Ob gledanju smo zelo uživali. Po ogledu smo ob kavici in posladku razpravljali o tem, kako je film nastajal, kje so snemali, kdo so bili igralci … Imeli smo se zelo lepo.

Praznovanje 8. marca

Dan žena smo praznovali zelo veselo. V Enoti demence smo pripravili kulturni program, v katerem so sodelovali člani pevskega zbora »Breze«, zbor »Spominčice«, recitatorji ter članice ročnih del iz Dragatuša. Za veselo vzdušje je poskrbel tudi Jože Stariha, ki je z nežnim igranjem harmonike in orglic na lica privabil marsikatero solzo. Sodelavci pa so vse žene v domu obdarili z vrtnico.

Mojca Pokraculja in Komišibaj

Simpatično igro Mojca Pokraculja so prikazali učenci OŠ Metlika. Mladi talenti so s svojo igro pričarali pravljico in prinesli nasmeh na usta starejšim. Komišibaj predstavitev, pa je bila nekaj novega in drugačnega.

Kulturni program

Člani društva upokojencev Metlika so v sodelovanju z glasbeno šolo in učenkami OŠ Metlika, pripravili čudovit kulturni program za stanovalce.

Pustovanje

Januarski dogodki

Začetek leta je stanovalcem polepšal že tradicionalni obisk Treh kraljev. Družba mladih članov RK iz OŠ Metlika je bila zelo vesela, tudi člani skupine Dobrovoljčki so se razveselili drobne pozornosti in druženja. Vsalo leto ponovno za par uric prag doma prestopijo tudi upokojeni delavci DSO Metlika. Ob svečanem kosilu in programu okteta Vitis so vsi uživali v družbi bivših sodelavcev.

December 2017

December smo začeli z izdelavo adventnih venčkov, ki so krasili dnevne prostore doma in nas nežno popeljali v praznične decemberske dneve.S svojim obiskom je otroke zaposlenih in stanovalce razveselil Miklavž s spremstvom. Izdelovali smo čestitke in jih poslali sorodnikom in prijateljem, praznovali rojstne dni ob torti in kavici, ter cel dom okrasili z novoletnimi smrekicami.V predbožičnem času smo postavili jaslice v atriju, skavti pa so nam , kot vsako leto prinesli betlehemsko luč in se družili s stanovalci. Zaključek leta je obeležila zabava z lepim programom skupine Vocalis, podelitvijo zahval jubilantom med zaposlenimi in prostovoljcem. Naš domski slavček Alojz je pel z muzikantom Miho Veseličem. Zabava je bila prijetna in ob plesu so bile pozabljene bolečine in škripajoči sklepi.

Jesenske radosti

Jesenske dni v Domu, so popestrili različni dogodki: kostanjev piknik, praznovanja, delavnice in martinovanje. Na martinovanju so stanovalci izbrali gospo Mileno Kambič Vuković za Vinsko kraljico, veselo vzdušje in prikaz krsta vina pa so pričarali g. Stanko Matekovič, g. Anton Simonič in g. Stariha Jože.

Simbioza giba

Tudi stanovalci DSO Metlika so se pridružili vseslovenski akciji Simbioza giba s katero smo povdarili pomen gibanja in rekreacije in medgeneracijskega druženja. Starejši imajo zelo radi družbo otrok, zato smo povabili otroke iz Metliškega otroškega vrtca. Ta medgeneracijski dogodek smo poimenovali “Igra in gibanje”, saj zabavne igre spodbujajo h gibanju. Igrali smo se igre: “Gospodična koliko je ura?”, podajanje balonov, igre s kocko, kjer je vsaka številka pomenila določene gibe, štafeto z baloni in loparjem, slalom ...Otroci in starejši so se zelo zabavali, na koncu so otroci še zapeli, vzeli balone za nagrado in za seboj pustili nasmejane stanovalce, ki jim je druženje polepšalo dan. Naslednji dan so vaje gibanja ob katerih se redno srečujejo vsak dan, pokazale aktivne članice Šole zdravja iz Metlike, tretji dan pa smo delali vaje z žogo v družbi varovancev VDC Črnomelj.

Jesenski piknik

Marija Slanc, voditeljica skupine Dobrovoljčki, pevskega zbora in folklorne skupine je povabila vse člane v zidanico na Vinomer na jesenski piknik. Vesela zabava med vinogradi , zvoki harmonike Rozman Alojza in slasna pečenka, ki jo je pekel Tine Slanc, bo ostala še dolgo v spominu udeležencev. Družina Slanc že tradicionalno vsako jesen, stanovalcem podari lepoto druženja med vinomerskimi vinogradi.

Teden mobilnosti

Ob tednu mobilnosti so prostovoljci v sodelovanju s Hišo sadežev Metlika in ŠENT-a, peljali stanovalce na invalidskih vozičkih po metliških trgih na sprehod. Ogledali so si znamenitosti trgov, staro obrt in delavnico jim je predstavil čevljar Cvitkovič. V muzeju so si ogledali razstavo "Rovaš"in popili kavo pri Šturmu. Stanovalci so hvaležni prostovoljcem, da so jim omogočili preživeti lepe urice na sprehodu.

Revija pevskih zborov- Poljčane 2017

Tudi letos so stanovalci nastopili na Reviji pevskih zborov socialnih zavodov Slovenije v Poljčanah. Zapeli so pesem "Zvezde žarijo". Vsi so uživali v prijetnem druženju in lepem programu, najbolj srečen pa je bil stanovalec Alojz, saj se je srečal s sestro, ki jo že nekaj let ni videl.Od sreče ji je na odru zapel pesem.

V avgustu

V avgustu je bila zabavna delavnica z lesom, kjer so stanovaolci in prostovoljci iz HSD izdelovali zajčke iz lesa, ki bodo krasili okolico doma. Družili so se ob peki palačink in sladoledu, nekateri pa so se podali na izlet v Vinomer, kjer so preživeli čudovit dan. Zaposleni in stanovalci smo izvedli čistilno akcijo okolice doma.

Kako so stanovalci preživeli poletni julij

Stanovalci na invalidskih vozičkih so šli na izlet na Kolpo. Bivanje v naravi, lepota Kolpe in zabavno druženje, jim je polepšalo dan. Prostovoljka Vera Pirc je v vlogi Pehte predstavila zelišča in rožice, posebej okusni so bili zelenjavni namazi in pogača. Ob posebno vročih dnevih so palačinke in sladoledi prinesli sladko osvežitev.

Pester junij

Ob 30 letnici delovanja skupin starih za samopomoč, je v Celju potekala svečana akademija na katero so bili vabljeni vsi člani skupin za samopomoč, to je bil lep izlet , kjer so si člani poleg čudovitega programa ogledali staro mestni jedro Celja in cerkev Sv. Mihaela. Stanovalci so se udeležili tudi srečanja domov dolenjske regije, katerega je letos organiziral DSO Grosuplje. Zabavno je bilo tekmovati za prehodni pokal, zmagali niso, so pa osvojili drugo mesto. V vročem juniju so se skupaj z malčki iz vrtca hladili s sladoledom. Dušica Guštin je s svojimi risbami prav posebnih metuljev okrasila jedilnico. Ob otvoritvi razstave so pripravili kratek program. Muhasto vreme je konec meseca prineslo dež na dan, ko smo povabili svojce na piknik, zato smo se družili v jedilnici, malo je bilo sicer tesno, vendar ob lepem programu okteta Vitis , glazbi in prijetnem druženju, so bili vsi zadovoljni.

Alzheimer cafe

Skupina za pomoč pri demenci, Regratova lučka, je tudi letos v sodelovanju s slovenskim združenjem Spominčica organizirala predavanje za svojce in širšo javnost - Alzheimer cafe v Hotelu Bela krajina. Demenca postaja pereč problem celotne družbe, zato je vsaka informacija o tej bolezni dobrodošla. Glede na to, da hotel Bela krajina prijazno ponuja prostor in avdio opremo za tovrstna predavanja, si zasluži naziv "Točka prijazna demenci".

Medgeneracijsko druženje

Ob pastirskem prazniku so stanovalci in varovanci VDC Črnomelj igrali pastirske igre, kviz, obujali spomine na stare čase, ter kot se za pastirje spodobi kurili ogenj in pekli cvrtje. V atriju doma so stanovalci in otroci iz vrtca Metlika uživali v slastnih palačinkah.

Dogodki v mesecu aprilu

V mesecu aprilu smo pripravili butarice in se udeležili velikonočne maše v cerkvi Sv.Nikolaja v Metliki. Alenka Mežnaršič , Stanko Matekovič in metliški literati so stanovalcem popestrili dan z zabavno igro in poezijo.

 Dogodki v mesecu marcu

Mesec marec je bil zelo ustvarjalen, vrstile so se različne delavnice,izdelovali smo pisanice, pekli medena srca, naredili novo gredico na vrtu, presajali podtaknjence in praznovali rojstne dneve, materinski dan... Posebej veseli so bili stanovalci obiska otrok iz Otroškega vrtca Metlika in prostovoljcev iz Srednje šole Črnomelj.

Februar- mesec kulture v vrtcu Metlika

Stanovalci DSO Metlika so se z izvedbo kulturnega programa in postavitvijo razstave"Lepa si moja Bela krajina"v prostorih vrtca pridružili dejavnosti"Februar- mesec kulture v vrtcu Metlika. V programu so otroci aktivno sodelovali, razstava pa jim je skozi pogovor o ustvarjanju približala dediščino belokranjskega prostora.

Pust

Pustno rajanje se je začelo že zjutraj z obiskom članic Šole zdravja, ki so kot pustne šeme s pesmijo in plesom, preganjale zimo in razveselile stanovalce, kmalu zatem je prihrumela tudi pustna povorka otrok iz OŠ Metlika. Veselo pustno rajanje pa so stanovalci nadaljevali še v polpoldanskem času, našemljeni in razigrani.

"Urica poezije" ob kulturnem prazniku

Stanovalci doma in varovanci VDC Črnomelj so ob kulturnem prazniku skupaj pripravili program z recitacijami, zgodbami in kvizom.

Pesem nas druži

Hladen januarski dan v Dislocirani enoti DSO Metlika, so polepšale pesmi pevskih zborov Breze, Spominčice in Ženski pevski zbor iz Škocjana. Sabina Mavrin je s harmoniko spremljala solo petje stanovalca Alojza Jecla. Na koncu srečanja pa so vsi prisotni zapeli še nekaj skupnih pesmi.

Srečanje upokojencev

Srečanje upokojencev DSO Metlika je potekalo v prijetnem vzdušju ob svečanem kosilu. Druženje so s kratkimprogramom polepšali stanovalci.

Nastop PZ zaposlenih - Vitice

Na prireditvi Tonija Gašperiča Bilo je - vse o Matiji Tomcu, so nastopile tudi pevke PZ Vitice.

Drašičani v vlogi Treh kraljev voščili stanovalcem

S pesmijo in vonjem kadil so v dom prišli "Trije kralji". Zaželeli so vsem stanovalcem zdravo in uspešno leto.

Druženje članov skupin

Člani skupin Breze, Zeleni Jure in Dobrovoljčki so preživeli prijetne urice ob druženju. Voditeljica skupin Marija Slanc jih je ob tej priložnosti obdarovala z drobnimi darilci.

Sveta maša

Sveto mašo za stanovalce, je vodil škof msgr. Andrej Glavan skupaj z župniki iz Metlike.

Druženje ob koncu leta

Leto 2016 so stanovalci in zaposleni zaključili ob svečani večerji, glasbi in čudovitem programu pevk pevskega zbora Vitice. Ob tej priložnosti so prejeli zahvale tisti zaposleni, ki so v letošnjem letu doplnili 30, 20 ali 10 let delovne dobe. Zahvale so prejeli tudi prostovoljci ter podjetje Ana d.o.o. ki je tudi letos obdarovalo stanovalce z nogavicami.

Praznični december

Začetek decembra je stanovalcem polepšal obisk Miklavža s spremstvom. Dom smo praznično okrasili, pri tem so nam pomagali člani ŠENT-a s prostovoljci in člani HSD Metlika.Izdelovali smo voščilnice in šli v gozd po mah za izdelavo jaslic.V goste so prišli člani pevskega zbora DU Metlika, ki so pripravili lep program. Dušica Guštin je razstavila svoje slike in z drobnimi pozornostmi obdarovala stanovalce. Ker celo leto lepo sodelujemo z VDC Črnomelj, so nas varovanci povabili v goste in pripravili program ob zaključku leta. Pesem in recitacije so stanovalci ponesli tudi v KS Rosalnice, kjer so sodelovali v programu RK Rosalnice. V predbožičnem času so skavti prinesli betlehemsko luč. Postavili smo jaslice pod smrekice in velike jaslice v atriju.

Praznovanje

Gospa Angela Ogulin iz Krvavčjega vrha, sedaj stanovalka DSO Metlika, je v krogu družinskih članov, predstavnikov lokalne skupnosti občine Semič in stanovalcev doma, praznovala svoj 103. rojstni dan.

Lepa si moja Bela krajina

Tednu medgeneracijskega učenja v organizaciji ZIK Črnomelj, se je z razstavo Lepa si moja Bela krajina, pridružil tudi DSO Metlika. Stanovalec DSO Metlika, gospod Janez NemaničI je iz vezanega lesa izrezbaril figurice, ki prikazujejo življenje na vasi nekoč. Otroci so si z zanimanjem ogledali razstavo in prikaz rezbarjenja.

Martinovanje 2016

Martinovanje v Domu je dogodek, ki se ga stanovalci z veseljem udeležijo. Bogat program s krstom vina, izbiro Vinske kraljice, igro in glasbo so pripravili Matekovič Stanko in Simonič Toni iz Radovice, ansambel Smo prijatli iz Butoraja in stanovalci. Veselemu vzdušju pesmi in plesu, so se pridružili tudi varovanci iz VDC Črnomelj.

Piknik članov pevskega zbora Breze, folklorne skupine Zeleni Jure in skupine Dobrovoljčki

Člani skupin, ki jih vodi delovna inštruktorica Marija Slanc, so v veselem vzdušju, ob pečenki in pogači, preživeli lep dan v Rosalnicah pri družini Slanc.

Uživamo v plodovih jeseni

Letošnja topla jesen nas je obdarovala z bogatimi plodovi, zato so se stanovalci podali v naravo, kjer so nabirali grozdje, slive , kostanj, jurčke, zelišča... Kostanj so spekli in je bil najbolj slasten ob kozarčku mošta, slive so postale slastna marmelada, topli zeliščni čaji pa bodo teknili v hladnih dnevih prihajajoče zime.

Nastop PZ zaposlenih - Vitice

Članice pevskega zbora Vitice so s kratkim programom nastopile na Festivalu za tretje življenjsko obdobje v Cankarjevem domu.

Teden mobilnosti

Tudi DSO Metlika se je pridružil aktivnostim ob tednu mobilnosti skupaj s prostovoljci Hiše sadeži družbe Metlika in ŠENT-a. Skupina stanovalcev na invalidskih vozičkih in prostovoljci so si ob sprehodu ogledali znamenitosti treh trgov Metlike, obiskali so Belokranjski muzej in si ogledali razstavo.Druženje so zaključili v sproščenem vzdušju ob kavi na grajskem dvorišču.

Sprehod za spomin

Sprehod za spomin je potekal na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni 21. septembra po ulicah Metlike in se je začel pred občinsko stavbo ob 16. uri ter je potekal do Dislocirane enote Doma starejših občanov Metlika na Črnomaljski cesti 19. Sprehoda, katerega namen je bil opozoriti na pereč problem demence, so se udeležili svojci ljudi z demenco, članice skupine Regratova lučka in ostali občani. Dogodek je organizirala lokalna skupina za pomoč pri demenci Regratova lučka, ki deluje v okrilju DSO Metlika in združenja Spominčice.

Seniorske igre

Prostovoljci iz ŠENT-a in Hiše sadeži družbe Metlika so skupaj s stanovalci tekmovali v različnih igrah. Zabavno druženje je polepšalo dan stanovalcem.

Pevski zbor Breze v Idriji

Pevski zbor Breze se je udeležil Revije pevskih zborov socialnih zavodov Slovenije v Idriji.

Poletje na domskem dvorišču

Lepe poletne dni so stanovalci preživljali na sprehodih, v skrbi za okolico in posedanju na toplem soncu ter se družili ob sladoledu in sladkih palačinkah.

Obnovili smo klopi in mize

Klopi in mize, ki jih imamo na domskem dvorišču, so poterbovale obnovo. Stanovalci ter prostovoljci iz ŠENT-a in Hiše sadežev družbe Metlika so z veseljem sodelovali pri tej akciji.

Kolpa vabi

Lep dan na Kolpi so preživeli stanovalci na invalidskih vozičkih.Ob kvizu o zdravilnih zeliščih, vicih in igrah je dan zelo hitro minil. Veseli smo , da imamo vozilo, ki omogoča prevoz z invalidskih vozičkih, tako,da lahko gredo na krajše izlete tudi tisti, ki zaradi bolezni ne zmorejo prevoza z avtobusom ali osebnim avtomobilom.

Na smuti v Hišo sadežev družbe Metlika

Na delavnici smutijev so stanovalci poskusili več različnih okusov smutijev. Nekateri so jih prvič probali in bili so jim všeč.

Češnje

Skupinica stanovalcev se je odpravila na Vinomer na češnje k Mariji Slanc. Veselo so se sladkali in preživeli lep dan v naravi, niso pozabili tudi na sostanovalce, saj so tudi za njih nabrali polno košarico rdečih češenj.

Piknik s svojci

Izlet

Letos so se stanovalci podali na izlet V Vače , v sam center Slovenije. Pričakali so nas zabavni vodniki gledališča Kolenc, ki so z vedrim, gledališkim pristopom predstavili svoj kraj, poln zanimivosti. Prijeten dan so s svojim igranjem še polepšali člani skupine Smo p'rjatli, ki so se pridružili izletu.

Obisk predstavnikov socialnega varstva

Naš dom so obiskali predstavniki in direktorji socialnega varstva iz regije Vojvodina - Srbija. Predstavili smo jim naše programe varstva, ogledali so si Matični dom in Dislocirano enoto.

Nastop folklorne skupine Kal nad Kanalom

S pesmijo, plesom in prikazom šeg in navad na primorskem, je folklorna skupina iz Kala nad Kanalom, na domskem dvorišču stanovalcem, prikazala primorske plese v tradicionalnih oblekah.

Igrajmo se vse življenje

V organizaciji ZIK Črnomelj ob Tednu vse življenjskega učenja so se stanovalci, otroci iz otroškega vrtca Metlika in člani študijskega krožka Otroške igre,zabavali z igrami, katere so igrali v Beli krajini v starih časih.

Na obisku v VDC Črnomelj

Varovanci VDC Črnomelj so pripravili program o vesolju, predstavili so naše osončje ter delo in življenje astronavtov.Po predstavitvi smo vsi prisotni razdeljeni v tri skupine svoje znanje preiskusili v zabavnem kvizu.

Pastirski praznik

Tudi letos so se stanovalci ob pastirskih igrah, pesmih, cvrtju in klobasah, družili in spominjali časov, ko so bili mladi pastirji."To so bili lepi časi", je povedala gospa Marija in z veseljem pokazala leskovo palico, ki jo je izrezbarila.

Došel je, došel Zeleni Jure

Člani domske folklorne skupine, ki jih vodi Marija Slanc, so tudi letos obiskali Metličane. S petjem tradicionalnih pesmi in obdarovanjem z brezovo vejico, so prikazali stari običaj.

Igra

Ljudska knjižnica Metlika, je za stanovalce organizirala izvedbo igre Nazaj h koreninam. Igro so prikazali člani družinskega gledališča Kolenc iz Vač

Obisk Oskrbovalnega doma pod Gorjanci

Skupinica stanovalcev in zaposlenih je obiskala Oskrbovalni dom Gaberska gora - Ivanež.Dopoldne so preživeli v veselem druženju ob pesmi, nato so šli v Qulandijo na kavo.

Praznovanje

Gospa Angela Plut je praznovala 104. rojstni dan. Ob petju pevskega zbora stanovalcev in programom otrok iz OŠ Podzemelj je gospa Angela s svojci in stanovalci, preživela prijetno urico.

Šola zdravja

Članice skupine Šola zdravja so obiskale člane skupine Domski sladkorčki. Skupaj so telovadili in se pogovarjali o pomenu gibanja za zdravje.

Alzheimer cafe

V hotelu Bela krajina je skupina za pomoč pri demenci Regratova lučka organizirala prvi Alzheimer cafe v Metliki. O demenci je svojcem in vsem, ki jih ta tematika zanima, predavala predsednica slovenskega združenja za demenco-Spominčica, ga.Štefanija L. Zlobec. Naslednji Alzheimer cafe bo organiziran v začetku oktobra.

Naša tombola

Tudi stanovalci DSO Metlika so se pridružili nagradni igri Naša tombola, ki poteka vsak četrtek na TV Golica.Tokrat je snemalna ekipa obiskala naš dom, kjer smo se skupaj z upokojenci DU Metlika in Tonijem Gašperičem ob voditelju Robertu Pečniku, zabavali ob igranju tombole.

Teden humanosti in prostovoljstva

V sklopu akcije Krke d.d. iz Novega mesta, so prostovoljke uredile terapevtski vrt, katerega so lansko leto pomagale zasaditi.

Zaposleni v zavarovalnici Tilia so polepšali okolico doma

Tudi letos so zaposleni v zavarovalnici Tilia ponudili svojo pomoč kot prostovoljci. Prosili smo jih, da očistijo ribnik pred Domom. To so odlično opravili, za kar se jim zahvaljujemo.

25.marec

Babicam v darilo, so otroci iz Otroškega vrtca Metlika, prinesli veselje in ples.

Muce

Študentke Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto, so podarile hrano za domske muce. Za lepo gesto se jim zahvaljujemo.

Razstava fotografij

S svojimi fotografijami šopkov cvetja, nam je pričarala pomlad, gospa Dušica Guštin.Pevski zbor stanovalcev je ob tej priložnosti zapel pesmi o cvetju.

Šah

Druženje šahistov iz DSO Črnomelj in šahistov iz DSO Metlika poteka že kar nekaj let enkrat mesečno izmenično v obeh domovih. Poleg telovadbe malih sivih celic šteje tudi prijetno druženje.

Valentinovo

Ob valentinovem so stanovalci pripravili delavnice , kjer so izdelovali lesene srčke in za sladkanje, spekli tudi medene srčke. K zabavnim igram in srčkovem plesu so se pridružili tudi varovanci VDC Črnomelj.

Pust

Lepe želje Sv. treh kraljev

Veseli Drašičani so tudi letos v vlogi Sv. treh kraljev prinesli veselje stanovalcem.

Blagoslov prostora za duhovno oskrbo v Dislocirani enoti

V sredo dne 30.12.2015 je daroval božično mašo in blagoslovil novi prostor za duhovno oskrbo, novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Druženje skupin

Zabava ob koncu leta

Zabava ob koncu leta je potekala v veselem vzdušju ob glasbi in druženju. To je bila priložnost za podelitev zahval zaposlenim za minulo delo in prostovoljcem za celoletno druženje s stanovalci. Lepim željam so se pridružili tudi donatorji: " Ana proizvodnja in storitve d. o. o. iz Starega trga ob Kolpi" s toplimi nogavicami za vse stanovalce in "Digitalna ropotarnica" , ki je podarila dva računalnika. Sladko presenečenjez veliko torto so pripravili v domski kuhinji.

Miklavžev obisk

Srečanje

Stanovalci so se udeležili srečanja, ki ga je organiziral KARITAS Metlika. Uživali so v igri varovancev VDC Črnomelj in se s pesmijo pridružili veselemu vzdušju.

Predavanje za svojce

Tudi letos smo pripravili vsakoletno predavanje za svojce naših uporabnikov na temo " Pravice in pristojnosti uporabnikov, svojcev in skrbnikov". Predavali sta gospa Metka Papež, direktorica CSD in strokovna delavka Sonja Udovč.

Čas Adventa

V čudovitem vzdušju, ob petju pesmi in pogovoru o adventnem času so stanovalci izdelovali adventne venčke za skupne prostore Doma.

Novoletne voščilnice

Člani Društva upokojencev in stanovalci DSO Metlika so izdelovali novoletne voščilnice v prostorih DU Metlika

Hiša sadeži družbe Metlika

Pri ustanovitvi Hiše sadeži družbe v Metliki je aktivno sodeloval tudi DSO Metlika, zato smo bili posebej veseli uradne otvoritve medgeneracijskega centra.

Martinovanje

Veselo in zabavno marinovanje v Domuje prineslo nasmehe na obraze vseh udeležencev. Delovna inštruktorica Marija Slanc je s skupino stanovalcev pripravila igro "Ločitev na sodišču"in krst vina s škofom Martinom. Ob tej priložnosti, tako kot vsako leto, je izbrana tudi nova vinska kraljica doma. Zabava se je nadaljevala ob glasbi ansambla "Smo prijatelji". Obiskala nas je tudi kraljica metliške črnine Katja Jakljevič.

Ogled DSO Tržič

V okviru strokovne ekskurzije smo zaposleni obiskali dobro prakso v DSO Tržič in preživeli čudovito potepanje po Posočju.

Praznovanje 1. obletnice

Zaposleni smo praznovali 1. obletnico delovanja Dislocirane enote. Ponosni smo na naše delo in prizadevanja.

Mandale

V družbi varovancev VDC Črnomelj in pod vodstvom prostovoljke Dušice Guštin smo risali čudovite mandale.

Kostanjev piknik

Zavarovalnica Triglav pomagala pri ustvarjanju terapevtskega vrta

Zaposleni na Območni enoti Novo mesto zavarovalnice Triglav so izvedli korporativno prostovoljsko akcijo v Dislocirani enoti. Zasadili so pet sadnih dreves in postavili visoko gredico za zelenjavo. Ta pridobitev bo stanovalcem izboljšala kakovost bivanja, zato smo veseli in hvaležni, da so prispevali s svojim pridnim delom k ureditvi terapevtskega vrta.

Zaplešimo skupaj

Tudi letos ob mednarodnem dnevu starejših in mednarodnem dnevu otroka, smo pripravili medgeneracijski ples z naslovom Zaplešimo skupaj. Na prireditvi so nastopili otroci iz metliškega otroškega vrtca, folklorna skupina iz suhorske podružnične osnovne šole, Glenda Štubljar Žagar, plesna skupina Društva upokojencev Metlika in naša domska folklorna skupina Zeleni Jure.Obiskovalci in nastopajoči so si ogledali tudi razstavo izdelkov stanovalcev.

Sprehod za spomin

Sprehod za spomin je potekal na svetovni dan Alzheimerjeve bolezni 21. septembra po ulicah Metlike in se je začel pred občinsko stavbo ob 16. uri ter je potekal do Dislocirane enote Doma starejših občanov Metlika na Črnomaljski cesti 19. Sprehoda, katerega namen je bil opozoriti na pereč problem demence, so se udeležili svojci ljudi z demenco, članice skupine Regratova lučka in ostali občani. Ob tej priložnosti je bila v Dislocirani enoti Doma starejših občanov Metlika, svečana otvoritev knjižne police s strokovno literaturo o bolezni demenca, informativna stojnica in razstava gospe Dušice Guštin. Dogodek je organizirala lokalna skupina za pomoč pri demenci Regratova lučka, ki deluje v okrilju DSO Metlika in združenja Spominčice.

Trgatev

Piknik s svojci v Dislocirani enoti

Prijetno druženje svojcev, stanovalcev in zaposlenih je popestril program mladih harmonikarjev, domske folklorne skupine, prvič je nastopil tudi novi pevski zbor stanovalcev "Spominčice".

Na Kolpi

Poletje na Kolpi.

Poletje je tu

Vroče poletne dneve si polešamo s sladoledom, krajšim izletom v naravo in druženju na prostem.

Izlet

Na celodnevni izlet smo se tokrat odpravili na Bizeljsko. Najprej smo se ustavili v DSO Krško, kjer so nas zelo lepo sprejeli, potem smo si v Bizeljskem ogledali cerkev Sv. Lovrenca. Na turistični kmetiji Pudvei smo si po kosilu ogledali še repnice in poskusili sladka bizeljska vina.

Piknik s svojci

Prijetno vzdušje ob tradicionalnem srečanju s svojci so s programom polepšali člani KUD Jože Mihelčič iz Semiča.

Na Vinici

V družbi varovancev VDC, v enoti Vinica, so stanovalci pletli lične košarice.

Srečanje stanovalcev domov dolenjske regije

Tudi letos so se stanovalci Doma starejših Metlika udeležili srečanja, ki je bil v Vidmu Dobrepolje. Ob dobri glazbi, lepem kulturnem programu in prijazni pogostitvi ter zabavnih igrah, je bilo druženje lepo in zanimivo.Pri zabavnih igrah smo osvojili 2. mesto.

Strokovno srečanje Društva medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov

V Dislocirani enoti DSO Metlika je potekalo strokovno srečanje DMSBZT Novo mesto z naslovom" Demenca-težava sodobnega časa". Na začetku srečanja je nastopil tudi pevski zbor Breze.

Nastop pevcev

Pevci pevskega zbora Breze so nastopili na Reviji pevskih zborov socialnih zavodov Slovenije v Slovenskih Konjicah in na Vinski Vigredi.

Pastirski praznik

Spomin na čase, ko so nekateri stanovalci bili pastirji -" Križevo", smo obudili s pastirskimi igrami, rezbarjenjem leskovih palic in s pogovorom o običajih. Veselo druženje so s svojim sodelovanjem polepšali varovanci VDC Črnomelj in harmonikar Rozman Alojz. Upoštevajoč pastirsko tradicijo, smo si pripravili za malico cvrtje in pečene klobase.

Terapevtski vrt

Tudi osnovnošolci iz OŠ Podzemelj so se vključili v projekt "Terapevtski vrt". Z velikim veseljem so zasadili sivko. Obljubili so, da bodo takrat, ko bo sivka zacvetela še prišli in skupaj s stanovalci izdelali dišeče šopke in blazinice.

Program Ljudskih pevk

Ljudske pevke Rožice iz Dolenjskih toplic, so stanovalcem prepevale stare ljudske pesmi. Ubrano petje je stanovalcem obudilo spomine na mladost .

Rastava v OŠ Podzemelj

"Lepa si moja Bela krajina", razstavo figuric iz vezane plošče so si obiskovalci prireditve v OŠ Podzemelj z zanimanjem ogledali.

Folklorna skupina stanovalcev je tudi letos razveselila Metličane

"Došel je došel Zeleni Jure...", zapojejo in podarijo zeleno brezovo vejico. Folklorna skupina stanovalcev s svojo predstavitvijo jurjevanjskega običaja ohranja tradicijo.

Vrtec na obisku

Prostovoljci iz Krke d.d. Novo mesto

V okviru akcije Krkinega tedna humanosti in prostovoljstva, so prostovoljke popeljale stanovalce na sprehod in se ob prijetnem klepetu družile z njimi ob kavici, potem pa so na vrtu Dislocirane enote zasadile zelišča. Zasaditev zelišč je začetek izvedbe projekta "Terapevtski vrt". Lične tablice z imeni zelišč in ptičjo hišico, so izdeleli dijaki Šolskega centra Novo mesto. Akcijo je zaključila z zabavno predstavo zeliščarka Pehta (ga. Vera Prelovšek). Stanovalci in prostovoljci so se na koncu okrepčaliz zeliščnimi namazi in čaji.

Program DKŽ Dragatuš

Zabaven program, veselje, pesem in sladke dobrote, so stanovalcem DSO Metlika, podarile članice DKŽ Dragatuš.

Velikonočni čas

Praznovanje rojstnega dne gospe Angelce Plut

Gospa Angelca Plut je praznovala stotretji rojstni dan v družbi sorodnikov, sostanovalcev, predstavnikov občin Metlika, Semič in Novega mesta, predstavnikov RK Semič in zaposlenih v DSO Metlika. Pesem in dobre želje vseh prisotnih, so ustvarile lepo vzdušje.Ob tej priložnosti je ob pomoči gospoda Tonija Gašperiča, gospa Angelca tudi odprla novo Modro polico.

Medgeneracijsko druženje

Skupina stanovalcev je obiskala delavnice Srednje gradbene in lesarske šole Novo mesto, skupaj z dijaki so izdelovali stolčke.

Pustno rajanje

Kultirni program članic DKŽ Metlika

Članice DKŽ Metlika so s pesmijo, recitacijami in skeči polepšale dan stanovalcem.

Kreativna delavnica v VDC Črnomelj

Varovanci VDC Črnomelj so pokazali poslikavo svile in steklenic stanovalcem DSO Metlika.

Medgeneracijska delavnica

Učenki in mentorja Srednje gradbene in lesarske šole - Šolski center Novo mesto, so v medgeneracijski delavnici skupaj s stanovalci izdelovali koledarje ter krasili ptičje hiške in lesene pladnje.To je bil lep začetek sodelovanja med DSO Metlika in ŠC Novo mesto.

Zabava ob koncu leta

Skupno druženje ob koncu leta je stanovalcem doma popestril program učencev OŠ Metlika. Ob tej priložnosti je direktorica doma podelila priznanja prostovoljcem in stanovalcem. Lepo presenečenje za vse stanovalce pa je pripravilo podjetje ANA d.o.o iz Starega trga ob Kolpi. Vsakemu stanovalcu v domu so podarili po dva para toplih nogavic. Nogavice bodo grele noge, lepa gesta pa je ogrela srca. Veselo druženje se je nadaljevalo ob glazbi in plesu.

Kako je nastala pesem "Sveta noč"

Dijaki Srednje šole so zaigrali zgodbo o pesmi "Sveta noč". Druženje s starejšimi so nadaljevali v pogovoru o prihajajočih praznikih. Prijetno srečanje so zaključili s skupnim petjem ob spremstvu kitare.

Decembrsko srečanje s svojci

Srečanje s svojci je popestril program otrok iz OŠ Stari trg ob Kolpi, župan Metlike g. Darko Zevnik je vsem prisotnim zaželel vesele praznike in obilo zdravja.

Okrasimo smrečico

Mladi člani RK iz Osnovne šole Metlika so okrasili smrečico za katero so naredili tudi okraske. Prijetno druženje z mlajšimi je starostnikom obudilo spomine na čas, ko so doma s svojo družino krasili smrečico.

Bela krajina v pesmi in besedi

Stanovalci DSO Metlika so s svojim programom in razstavo, stanovalcem DSO Domžale predstavili Belo krajino. V programu so predstavili belokranjske pesmi in plese in podarili recept za belokranjsko pogačo. Razstavo rezbarjenih figur, ki prikazujejo kmečka opravila pa so postavili v atrij DSO Domžale in bo na ogled do 5. decembra.

Veselo druženje

Stanovalci, ki so člani skupine za samopomoč Dobrovoljčki, Folklorne skupine Zeleni Jure in pevskega zbora Breze, so imeli zabavo ob koncu leta v Rosalnicah v gostilni Trta.

Martinovanje 2014

Tudi letos je bilo martinovanje v domu veselo in zabavno. Delovna inštruktorica Marija Slanc je s skupino stanovalcev pripravila igro, v kateri so prikazali kmeta in kmetico in krst vina s škofom Martinom. Seveda je ob tej priložnosti, tako kot vsako leto, izbrana tudi nova vinska kraljica doma. Zabava se je nadaljevala ob glasbi ansambla "Smo prijatelji". Ansabel zasluži to ime in je res prijatelj stanovalcev doma, saj vsako leto brezplačno igra na zabavah v domu. Veseli zabavi so se pridružili tudi varovanci iz VDC Črnomelj.

Obisk mladih članov RK

Z novim šolskim letom so prag našega doma prestopili tudi mladi člani RK iz Osnovne šole Metlika. Pod vodstvom mentorice gospe Urške Delkot, se enkrat mesečno srečujejo s starejšimi in jim krajšajo čas s pogovorom in družabnimi igrami.

Obisk pokopališča

Skupina stanovalcev je obiskala grobove svojih sorodnikov.

Predavanje o demenci

Predavanje o demenci in prikaz modela skrbi za osebe z demenco je v novi Dislocirani enoti pripravila ga. Brigita Muhič dipl. med sestra. Po predavanju je predstavljena skupina za samopomoč pri demenci - Regratova lučka in organiziran ogled enote.

Razstava stanovalcev

V sklopu praznovanja 60 let DSO Metlika je bila prikazana razstava izdelkov stanovalcev. Razstavljeni so bili različni izdelki stanovalcev izdelani na skupinskih kreativnih delavnicah, risbe g. Zvonimirja Juretina in rezbarjene figure- prikaz kmečkih del g. Nemanič Janeza. Vsem sodelujočim je direktorica, ga. Stanislava Majerle, podarila vrtnico.

Dober prostovoljec polepša dan

Gospa Majerle Stanislava, direktorica DSO Metlika je članom DU Metlika predstavila vlogo in pomen prostovoljstva v domovih za starejše osebe.

Izlet

V septembru so stanovalci šli na izlet v Brezje in v ogled rojstne hiše dr. Franceta Prešerna .V gostilni Lectar v Radovljici so imeli kosilo, potem pa so si še ogledali izdelavo lecta.

Trgatev

Družina Slanc iz Čuril vsako leto prijazno povabi skupino stanovalcev na trgatev v Vinomer. Čudoviti vinogradi, prijaznost gostiteljev in zabava ob koncu trgatve ponudi nepozabno doživetje, ki se ga stanovalci še dolgo spominjajo.

33.Ex tempore

26.septembra je bil DSO Metlika gostitelj 33. EX tempora mladih likovnikov Bele krajine. Barve, mlado energijo in veselje do ustvarjanja so prinesli mladi likovniki v darilo starejšim. Stanovalci so si z zanimanjem ogledovali slikanje, še sosedov maček si je v svoji radovednosti prislužil modri pramen. Ustvarjene slike so bile razstavljene v novi enoti. Po ogledu slik v sodelujočih šolah bodo slike krasile novo enoto in s svojo barvitostjo lepšale dneve starejšim.

Program Društva Globočak Kambreško

Turistično rekreacijsko društvo Globočak Kambreško je za stanovalce DSO pripravilo lep kulturni program. Ob pesmih in zaigranih skečih v narečnem jeziku je društvo predstavilo svoje delovanje. Na koncu programa so vse udeležence obdarovali s sivkinimi butaricami in šentjanževo kremo.

Izlet

Izlet skupine starih ljudi za samopomoč "Breze".

Piknik s svojci

Tradicionalno srečanje svojcev in stanovalcev Doma so z lepim programom popestrili stanovalci in mladi harmonikarji iz šole Andreja Bajuka. Prireditve sta se udeležila tudi župan mesta Metlike, g. Darko Zevnik in župnik g. Jože Pibernik. Kljub nagajjivemu vremenu je druženje potekalo v prijetnem vzdušju.

Delavnica peka pogače

Tema srečanja z varovanci iz VDC Črnomelj je bila "Belokranjska pogača". Na delavnici smo se pogovarjali o kruhu ter zamesili in spekli pogače. Sodelovala je tudi predsednica Društva kmečkih žena gospa Marinka Pezdirec, ki je povedala vse o belokranjski pogači in nam tudi izdala nekaj skrivnosti za okusno pogačo. Stanovalka je predstavila brušenje srpa in vezanje pšenčnega snopa, kot so to počeli v njeni mladosti.Vsi so prejeli tudi priznanja za izdelane pogače.

Debatni krožek

Druženje stanovalcev z dijaki Srednje šole Metlika poteka skozi celo šolsko leto. Njihova mentorica ga. Marija Nemanič skupaj z dijaki pripravi zanimive teme za pogovor, druženja popestrijo tudi pesmi ob kitari ali harmoniki. V zaključnem srečanju so dijaki pripravili kratek program in se poslovili od stanovalcev do jeseni, ko se bodo srečanja nadaljevala.

Piknik v Trebnjem

Vsako leto se srečujejo stanovalci domov dolenjske regije na skupnem pikniku. Organizator piknika je bil letos DSO Trebnje. Poleg kulturnega programa in druženja ob glasbi, so organizatorji pripravili tudi zabavne igre pri katerih Domovi tekmujejo med seboj za prehodni pokal. Letos smo se Metličani ponsno vrnili domov z osvojenim pokalom. Stanovalci so se lepo zabavali, naš domski slavček Alojz Jecl pa zapel nekaj pesmi z ansamblom "Dolenjski zvoki".

Nastop zborov

V petek 16. maja sta nastopila pevski zbor stanovalcev Breze in pevski zbor zaposlenih Vitice na 21. reviji pevskih zborov socialnih zavodov Slovenije v Mariboru, . Naslednji dan sta zbora nastop ponovila še na Vinski vigredi.

12. maj- svetovni dan medicinskih sester

12. maja smo v Domu pripravili kulturni program ob svetovnem dnevu medicinskih sester in babic in zdravstvenih tehnikov. Vse prisotne je pozdravila ga. Jožica Rešetič, predsednica društva medicinskih sester Novo mesto. V programu so sodelovali otroci Matjašič Anže, Šuklje Matic in Glenda Štubljar ter pevski zbor zaposlenih Vitice, pod vodstvom zborovodkinje Robertine Ladika. To je bi tudi prvi nastop pevskega zbora Vitice in vsi prisotni so bili nad odlično izvedbo navdušeni.

Zeleni Jurij

V mesecu aprilu, ko zazelenijo breze, člani folklorne skupine stanovalcev našega Doma v jurjevski preobleki obiščejo Metličane.Vsakemu podarijo pesem in zeleno brezovo vejico kot znanilko pomladi.

Blagoslov velikonočnih jedi

Letos je bil prvič v Domu blagoslov velikonočnih jedi. Kuharice so pripravile košaro s hrano , ki se ob tej priložnosti blagoslovi.

Velikonočni bazar

Izdelke stanovalcev smo predstavili na Kmečki tržnici v Metliki.

Košarice iz testa

Gospa Marija Bajuk iz Društva kmečkih žena Metlika je članom domske skupine Klub-65 pokazala izdelavo košaric, pletenic in ptičkov iz kvašenega testa. Stanovalci so z veseljem sodelovali in so bili na svoje izdelke zelo ponosni.

Izdelava butaric

Skupina stanovalcev je izdelovala velikonočne butarice.

tombola

Družba Donat je podarila našemu Domu tablo, številke in listke za izvedbo tombole. Vsake 3 mesece nam podarijo tudi nekaj dobitkov. Tombolo stanovalci zelo radi igrajo, veselijo se dobitkov in uživajo v igri.

Belokranjske pisanice in drsanke

Tradicionalna delavnica izdelovanja belokranjskih pisanic v tehniki batika in drsank je obudila spomine starejšim na predvelikonočni čas. Stanovalci, ki so iz drugih krajev, pa so z zanimanjem poskusili nekaj novega.Poleg pisanic je skupina stanovalcev izdelovala še prikupne piščančke iz volne.

Akcija zbiranja starega papirja

V sklopu akcije "Ekologi brez meja", so se zbiranja stega papirja lotili tudi stanovalci Doma.Papir, ki so ga zbrali so predali Otroškemu vrtcu Metlika.

25.marec

Ob meterinskem dnevu so program za stanovalke Doma pripravili otroci iz Otroškega vrtca Metlika in plesna skupina DU Metlika.

Akcija zavarovalnice Tillija

Zavarovalnica Tilija je v petek 21.marca 2014 organizirala dan prostovoljstva. Že drugo leto zapored so prostovoljci prisotni tudi v Domu starejših občanov Metlika. G.Matija Žabčič in g. Slavko Černič sta v sklopu te akcije očisila ribnik pred domom. Starejši so tega zelo veseli, saj radi posedajo ob ribniku , uživajo ob zvokih žuboranja vode in opazovanju zlatih ribic.

102 leti gospe Angele Plut

V družbi sostanovalcev, sorodnikov in gostov je praznovala svoj 102. rojstni dan gospa Angela Plut. Vedra in nasmejana je spremljala program, ki so ji ga pripravili sostanovalci in harmonikarji Andreja Bajuka. Pela in plesala je z lahkoto in pokazala, da je za dolgo in zadovoljno življenje najbolj važna dobra volja in veselje ob drobnih stvareh.

8. marec

Ob 8. marcu so zaposlene v DSO Metlika in stanovalke prejele vrtnico.

Pustno rajanje

Že zgodaj zjutraj na pustni torek, je zadišalo po krofih iz domske kuhinje. Kuharice so spekle slastne krofe za vse stanovalce in pustno povorko otrok iz osnovne šole. Kot se za pusta spodobi, so se našemili tudi stanovalci in zaposleni. Vesela zabava z igrami, plesom, norčijami in ogledom pustne povorke otrok iz osnovne šole je polepšala dan stanovalcem.

Kreativna delavnica

Izdelavo posodic iz gline v tehniki kačice je v zanimivi delavnici pokazala akademska slikarka ga. Raya Aureami. Tehnika je bila stanovalcem zelo zanimiva in enostavna, zato so nastale lične posodice.

Valentinovo

Že nekaj let v Domu praznujemo Valentinovo . Skupina stanovalk speče medena srca, jih zavije in doda lepo misel o ljubezni. 14. februarja se zberemo in v prijetnem in veselem vzdušju ob programu na temo ljubezen, srčkovem plesu in igrah preživimo prijetno popoldne. Kot drobno pozornost dobi vsak stanovalec medeno srce.

Kulturni praznik

V počastitev kulturnega praznika so zelo lep program pripravili "Mladi sodevski tamburaši" pod vodstvom mlade študentke delovne terapije Nataše Mihelič.S seboj je Nataša pripeljala tudi svojega dedka g. Jožeta Miheliča, ki jo je že od malih nog učil igranja na tamburico. Kljub častitljivim letom, je tudi on veselo zaigral nekaj viž na tamburico.

Srečanje upokojencev DSO Metlika

Srečanje upokojencev DSO Metlika je potekalo v prijetnem vzdušju ob svečanem kosilu. Druženje so s svojim nastopom polepšali pevci okteta VItis.

Obisk treh kraljev

6. januarja so s pesmijo in vonjem kadil v dom prišli "Trije kralji". Zaželeli so vsem stanovalcem zdravo in uspešno leto.

Božična maša

V petek 27.12. 2013 je bila v domu sv. maša za vse stanovalce.

Novoletna zabava

Zabava ob koncu leta je potekala v prijetnem vzdušju ob programu članov DI in glasbi. Srečanje je ponudilo tudi priložnost, da se zahvalimo vsem prostovoljcem, ki so tekom tega leta podarili svoj čas in svoje srce starejšim. Vsi skupaj smo nazdravili, zaplesali in si zaželeli srečne in vesele praznike.

Okraski za otroški vrtec

Otroke v otroškem vrtcu Metlika smo razveselili z izrezbarjenimi okraski , ki jih jenaredil stanovalec Janez Nemanič.

Veselje ob obdarovanju Miklavža

Veseli december se je začel z obiskom Miklavža. Stanovalke so spekle medenjake in medene "parkljne", Miklavž pa je obdaroval otroke zaposlenih in stanovalce.

v klubu-65

v klubu-65

Poleg druženja vsak ponedeljek, si člani Kluba -65 včasih zaželijo tudi tople pogače. Najbolj okusna pa je, ko si jo sami zamesijo in spečejo.

Miklavžev sejem

Stanovalci doma so popestrili Miklavžev sejem na Kmečki tržnici v Metliki.Zapeli so in zaigrali nekaj pesmi, predstavili pa so tudi lepo ročno izelane voščilnice in novoletne okraske.

Zaplešimo po belokranjsko

V ponedeljek 25.novembra je v organizaciji ZIK Črnomelj v domu potekala delavnica "Zaplešimo po belokranjsko". Sodelovali so ortoci iz Vrtca Metlika in starejši člani folkorne skupine Zeleni Jure iz DSO Metlika. Zabavnemu dogodku se je pridružila tudi Renata Brunskole, poslanka DZ, kot ambasadorka Centra medgeneracijakega učenja Bela krajina.

martinovanje

martinovanje

Veselo martinovanje je popestrila igra stanovalcev, ki so prikazali krst vina in izbrali novo vinsko kraljico. Za ples in veselo razpolpženje je poskrbel ansambel " Smo prijatelji".Kot časna gostja pa se nam je pridružila kraljica metliške črnine Martina Bahor.

Martinovanje

Veselo martinovanje je popestrila igra stanovalcev, ki so prikazali krst vina in izbrali novo vinsko kraljico. Za ples in veselo razpolpženje je poskrbel ansambel " Smo prijatelji". Kot gostja pa se nam je pridružila kraljica metliške črnine Martina Bahor.

Folklorna skupina

Folklorna skupina iz Doma počitka Metlika je v jurjevanski preobleki prinesla pomlad v Metliko