Dom starejših občanov Metlika

Obvestilo v zvezi s koronavirusom

11. marca je specializirana ekipa z Univerzitetne klinike Golnik vzela brise vsem stanovalcem in zaposlenim. Skupno od začetka testiranj so bili brisi pozitivni pri sedmih stanovalcih in petih zaposlenih.  

Glede na nova navodila za testiranja žal natančnih številk potrjeno okuženih zaposlenih in stanovalcev ne moremo več komunicirati, je pa dejstvo, da imamo trenutno na bolniškem staležu približno 25 % zaposlenih (ki niso vse posledica okužb). 

Če se pojavijo znaki okužbe pri stanovalcih, jih zdravniško osebje pregleda in se odzove razmeram primerno. Vse svojce, tako kot do sedaj, o stanju njihovih bližnjih takoj obvestimo. 

Svojce obveščamo, da smo prejeli navodila, ki z današnjim dnem prepovedujejo vnos hrane v DSO Metlika. Prosimo za razumevanje in spoštovanje ukrepa. 

Zaradi manka zdravstvenega kadra smo delo v domu reorganizirali in z današnjim dnem prehajamo na nedeljsko delo, torej 12-urni delovnik podnevi in 12-urni ponoči. Izpad nezdravstvenega osebja pa pokrivamo s prostovoljci iz Civilne zaščite Metlika in Rdečega križa Metlika, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.  

Pomoč na domu izvajamo le v nujnih primerih. Za vse ostale potrebe, npr. dostava kosil na dom, nabava hrane in zdravil …, pa poskrbijo prostovoljci RK. 

Še vedno redno izvajamo vse preventivne zaščitne ukrepe, ki smo jih sprejeli že ob začetku pojava koronavirusa pri nas. Stanovalci se še vedno zadržujejo po sobah, zaposleni v domu pa jim skušamo še naprej zagotavljati največje možno udobje. Na njihovo željo jim v sobe dostavljamo dodatno sveže sadje in različne napitke. Stanovalci se počutijo dobro, razumejo kritičnost razmer ter spoštujejo preventivne ukrepe. Seveda pa si, tako kot vsi, želijo, da bi se razmere čimprej umirile in bi življenje spet steklo po ustaljenih tirnicah.  

V DSO Metlika trenutno pripravljamo prostore v enoti starega gradu (Komenda), kjer bomo razpolagali s 17 posteljami. Te bodo namenjene stanovalcem, ki kažejo znake okužbe, s čimer bomo zagotovili večjo zaščito za vse ostale. Predvidevamo, da bomo stanovalce z znaki okužbe v stari grad (Komenda) premestili jutri, 19. marca. Stanovalci, ki simptomov ne kažejo, pa bodo do nadaljnjega ostali v izolaciji v svojih sobah v centralni enoti doma. 

Zahvaljujem se stanovalcem in njihovim svojcem za razumevanje v teh težkih časih, vsem zaposlenim in prostovoljcem pa za njihov trud in neizmerno požrtvovalnost, ki ju izkazujejo pri svojem delu. Hvala, spoštovane kolegice in kolegi, za vaše veliko srce in zlate roke. Ti težki trenutki so nas še bolj povezali, da si pomagamo. Verjamem, da bomo iz te bitke prišli ponosni nase in na svoje opravljeno delo. 

100-krat hvala, da ste z nami! 

Ostanite zdravi! 

Ivica Lozar, direktorica DSO Metlika 

Dodaj odgovor