Dom starejših občanov Metlika

Otvoritev zaključka energetske sanacije in evropskega projekta Center aktivnosti – Srebrni dvor v okviru srečanja domov Dolenjske in Bele krajine

V sredo 22. 5. 2019, ob 10. uri bo pod šotorom na Partizanskem trgu v Metliki potekalo tradicionalno 31. srečanje stanovalcev domov Dolenjske in Bele krajine, ki ga letos prireja DSO Metlika. V okviru srečanja bo ob 12. uri uradna otvoritev zaključene naložbe energetske sanacije DSO Metlika in uradni zaključek evropskega projekta Center aktivnosti – Srebrni dvor.

V Domu starejših občanov smo septembra 2018 začeli izvajati operacijo »Energetska sanacija DSO Metlika« na lokaciji Mestni trg 16, Metlika, ki se je uspešno zaključila konec novembra 2018. Splošni cilji operacije so zmanjšati rabo energije, stroške energije in stroške vzdrževanja objektov ter zagotoviti nemoteno in optimizirano delovanje naprav za ogrevanje, izboljšati delovne pogoje v objektih in zmanjšati škodljive vplive na okolje. Energetska sanacija zgradbe je vključevala toplotni izolacijski ovoj, zamenjavo oken s troslojno zasteklitvijo, svetil z LED svetili s senzorji gibanja, kotlov v kurilnici, električne instalacije ter interne toplotne postaje za razvod energije ter zamenjavo peči na kurilno olje s pečjo na pelete. Celotna vrednost zgradbe se je povečala za 710.265 evrov. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada, v znesku 249.098 eur.

Evropski projekt Center aktivnosti – Srebrni dvor, ki se je v prostorih metliške Komende odvijal od februarja 2018, se ta mesec uspešno zaključuje. Glavni cilj projekta, ki si ga je Dom starejših občanov Metlika zadal skupaj s partnerji – Univerza v Novem mestu Fakulteta za zdravstvene vede, Jazon, d.o.o. PE Metlika in Zavod Lintvern, so.p. – je bil vzpostaviti delovanje Centra aktivnosti – Srebrni dvor v objektu Križniške komende, ene najstarejših zgradb v Beli krajini. V prvem delu projekta so bili vzpostavljeni prostori za delovanje in izvajanje vsebinskih aktivnosti usmerjenih v izdelavo in testiranje dnevnega programa Srebrni dvor. Tako so v drugem delu projekta vsako dopoldan od ponedeljka do petka potekale različne aktivnosti družabništva ter medgeneracijske, ustvarjalne in zdravstvene delavnice za starejše in telesno prizadete iz črnomaljske, metliške in semiške občine. Študenti Fakultete za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu so vsak četrtek eno leto izvajali zdravstvene delavnice. Za trajnostno uporabo je bil izdan Vodnik izvedbenih aktivnosti, ki vključuje ključne zdravstvene nasvete za starejše in širšo javnost. Projekt Srebrni dvor ponuja tudi nov turistični program Preteklost Komende, s katerim želi turistično oživeti Križniško Komendo. Tako je bil posnet film Občuti Belo krajino in pripravljena vodena predstavitev zgodovine Komende ter zgibanka o zgodovini Križniške Komende v slovenskem in angleškem jeziku. Z vzpostavitvijo turističnega programa člani projekta želijo v mogočno dvonadstropno križniško Komendo nekdanjega nemškega viteškega reda iz 13. stoletja pritegniti tudi turiste in skušati tržiti turistično ponudbo za starejše po zaključku projekta. Vrednost projekta Center aktivnosti – Srebrni dvor je 60.900,82 eurov in je 80 % sofinanciran v okviru izvajanja Strategije LAS Dolenjska in Bela krajina iz sredstev Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

Dodaj odgovor