DSO Metlika

Predstavitev

Spoštovani obiskovalci,

lepo pozdravljeni in dobrodošli na predstavitveni strani Doma starejših občanov Metlika.

Dom starejših občanov Metlika je v letu 2014 praznoval 60 let delovanja. To je letnica, ki predstavlja mejnik institucionalnega varstva v naši občini, vendar sega zgodovina skrbi za bolne in starejše v občini Metlika daleč v preteklost.

Dom starejših občanov Metlika je ustanova s tradicijo, namenjena skrbi za starejše v občini Metlika in širše. S toplino in pristnostjo, z dobrim sodelovanjem vseh ter s kakovostjo opravljanja storitev se uspešno razvija in premaguje v ljudeh zasidrano podobo o izločenosti ter soustvarja dobre pogoje za skupnost, katere člani so uporabniki, svojci, zaposleni in drugi za zavod pomembni ljudje.

Izvajamo dejavnost domov za starejše, in sicer:

  • Institucionalno varstvo starejših nad 65 let, kot obliko celodnevnega varstva in bivanja v opremljenih in vzdrževanih sobah z zmogljivostjo 172 postelj. Uporabniki so nameščeni v 94 sobah. 60 postelj je namenjeno za osebe z boleznijo demenca v dislocirani enoti in 24 postelj za uporabnike z motnjo v razvoju in s težavami v duševnem zdravju, ki potrebujejo posebno obliko varstva. Dom ima na obstoječi lokaciji 59 sob. Uporabniki so nastanjeni v 12 enoposteljnih, 41 dvoposteljnih in 6 troposteljnih sobah. V Dislocirani enoti je 35 sob, od tega 10 enoposteljnih in 25 dvoposteljnih sob.
  • V sodelovanju z Občino Metlika izvajamo še storitve pomoči in oskrbe na domu, in sicer vse dni v tednu.
  • Izvajamo naloge, ki obsegajo pripravo okolja, družine in posameznikov na starost.
  • Izvajamo tudi gospodarsko dejavnost,ki je namenjena višji kakovosti življenja in varstva starejših občanov.
  • Organiziramo in nudimo celodnevno, starosti in zdravstvenemu stanju primerno hrano in napitke.
  • Izvajamo tudi storitve zdravstvene oskrbe v sodelovanju z ZD Metlika in fizioterapije, delovne terapije ter organiziramo različne prostočasne aktivnosti.
  • Uporabniki imajo na razpolago tudi dodatne storitve, kot so storitve pedikure, frizerske storitve, storitve bifeja, prevozi, storitve šivilje.
  • Za zunanje uporabnike pripravljamo malice, kosila, dietno prehrano, prevoz kosil na dom in storitve pralnice.

Zavedamo se, da mora izhajati razvijanje novih vsebin in oblik dela v Domu iz potreb, želja in zmožnosti ljudi, saj se razlikujemo glede pričakovanj, navad in značajskih lastnostih, zato smo v drugi polovici leta 2014 uspešno vzpostavili dva nova modela dela za posebno obliko varstva: segregiran model dela z osebami, ki imajo bolezen demenco, v katerega je že vključenih 42 uporabnikov. Z izgradnjo dislocirane enote s kapaciteto 60 postelj smo izboljšali njihov bivalni standard. Enota je pričela z delovanjem koncem oktobra 2014. Na novo je bil vpeljan tudi integriran model dela za odrasle osebe z motnjami v duševnem razvoju, s težavami v duševnem zdravju, ki potrebujejo posebno obliko varstva. Na razpolago imamo 24. postelj.

V naslednjih letih bomo izboljšali pogoje bivanja in življenja v zavodu z ukinitvijo podstandardne sobe, preureditvijo bivalnih in vseh skupnih prostorov ter z obnovo obstoječe zgradbe, ki jo bomo tudi energetsko sanirali. Želimo razširiti dejavnosti skladno s potrebami okolja, s ponudbo dnevnega centra, začasnega bivanja, programom priprave na starost in z izvajanjem novih ponudb tržnih dejavnosti. Posodobili bomo organizacijo dejavnosti, tako da bo Dom postal center za pomoč starejšim.

Verjamemo, da nam bo uspelo uresničiti zadane si cilje. Veseli bomo.

Direktorica: Ivica Lozar, dipl. oec.

34+ Uspešnih projektov
172 Postelj
100% Udobje in oskrba
70+ Let izkušenj
Skrb za starejše

Ljubeča oskrba starejših

vaši svojci bodo v dobrih rokah

Naša priznanja in certifikati

dots dots

kaj drugi menijo o nas

Mnenja stanovalcev in svojcev

Spoštovani, po smrti moje mame, Antonije Šali, bi se vam rada zahvalila za ves trud in delo, ki ste ga vložili, da je zadnjih 7 mesecev življenja preživela na človeku dostojen način. Najprej sploh hvala, da ste jo sprejeli, ko smo zanjo res nujno potrebovali oskrbo. Včasih pač življenje ne gre čisto po načrtu, zato mi nismo imeli nikjer rezervacije. Hvala res vsem zaposlenim, ki ste jo negovali, hranili, zdravili, spoštovali. Hvala tudi za prijaznost, nasmehe in spodbudne besede. Ni mi bilo lahko, ker smo jo dali v DSO, bila pa sem pomirjena, ko sem spoznala vaše okolje in zaposlene. Še enkrat - iskrena hvala, tudi v bratovem imenu, vam in vsem zaposlenim. Dušanka Faleskini, Straža, januar 2024

Dušanka Faleskini

Mnenje svojca

Spoštovani, v prejšnjem tednu se je od nas poslovila naša tama, gospa Ana Logar. Tama je preživela zadnjih deset mesecev v vašem domu, kamor smo jo premestili iz domače oskrbe. Moram reči, da smo jo obiskovali večkrat tedensko in spremljali vaše delo. Mi in tama smo bili zelo zadovoljni z vašo ponudbo, storitvami, strokovnostjo, prijaznostjo,... Tama se ni nikoli pritoževala nad zaposlenimi, vedno je vse pohvalila, prav prijetno se je počutila v vašem domu. Najbolj pa je pohvalila kuhinjo, saj je bila po poklicu kuharica. Vaših negovalk na terenu, ki so tamo obiskovale na domačem domu pred prihodom k vam in še pred tem ji dostavljale kosila, se je tama vedno razveselila in komaj čakala njihov prihod. Vsem zaposlenim želim reči HVALA, ker ste skrbeli za našo tamo do zadnjega dneva, predvsem pa za srčnost sester, ki so bile ob njej zadnje ure. Izvrstno opravljate delo in naj tako tudi ostane! Ana Logar, vnukinja Metlika; 15.1.2024

Ana Logar

Mnenje svojcev

Pohvala za vse zaposlene v DE Metlika. Hvala za požrtvovalno delo, za izraženo skrb, nego ... Vsi, prav cela ekipa si zasluži odlično oceno. Hvala tudi socialnemu delavcu Sandiju. Želim vam uspešno delo še naprej! Zaradi vas vseh mi je življenje precej lažje in prijetnejše.

Ivan Štravs

Mnenje stanovalca

Izredna pohvala za fizioterapevtko Natašo, za ves njen trud. Pomagala nam je pri selitvi v obeh domovih... Prav tako je zelo srčna, topla, prijazna in vedno pripravljena na pomoč... Ima neverjetne organizacijske sposobnosti ter moč in voljo, da naredi prav vse, da se mi počutimo prijetno... Uspehi njenega dela se že vidijo tudi v mojem gibanju in hoji. Želim ji vse najboljše in še enkrat hvala.

Ivan Štravs

Mnenje stanovalca

Spoštovana gospa direktorica, ga. Ivica Lozar, v mojem imenu in v imenu mojih dveh bratov, Jože in Ivan Romšek, se vam prav lepo zahvaljujem za vso skrb in nego, ki jo je bila deležna naša pokojna mama Marija Smolej. Res lepih, polnih pet let je preživela v vašem domu v dislocirani enoti. Življenje se ji je s prihodom v dom korenito spremenilo in kljub bolezni, ki je z dneva v dan močno napredovala, je bila srečna, zadovoljna in vesela do konca svojega življenja. Za Vaš dom in vse Vaše zaposlene nimamo niti ene slabe besede za povedat. Res ste lepo skrbeli zanjo, za kar smo Vam iskreno hvaležni. Hvala še enkrat za vse in ostanite še naprej tako zelo prijazen dom do starostnikov. S prijaznimi pozdravi.

Darja Pšeničnik in Jože ter Ivan Romšek

Mnenje svojcev